sponsorlu reklam Admatic -sponsor

10.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 76 Beşgen Yay. 2024-2025

 10.SINIF  EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK, 10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 10.SINIF  TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.SINIF  Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa 76 BEŞGEN Yayıncılık 2024  üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


destek olmak için lütfen paylaşınız

DİĞER TÜM  SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

 

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 76

YAZMA TÜR VE TEKNİKLERİNİ UYGULAMA

İncelediğiniz metinlerden hareketle bir hikâye yazınız. Hikâye yazarken aşağıda verilenleri göz önünde . bulundurunuz.

Tema, Konu ve İleti

Hikâyenizi bir temanın üzerine kurgulayınız. Konuyu belirlerken temaya dikkat ediniz. Vermek istediğiniz iletinin tema ve konuyla ilişkili olması gerekir.

Anlatıcı ve Bakış Açası

Hikâyenizin bir anlatıcısı olmalıdır. Anlatıcınızı tespit ediniz. Bu anlatıcıya bağlı olarak hangi bakış açısını kullanacağınıza karar veriniz. Bir metinde birden fazla anlatıcı ve bakış açısı bulunabilir. Anlatıcının değişmesine göre bakış açısının da değişebileceğini unutmayınız.

Olay

Yaşanmış ya da yaşanabilir bir olay seçiniz. Bu ana olayın etrafında gelişecek olay örgüsünü planlayınız. Olay örgüsünün kurgusunda mantık zincirinin olmasına özen gösteriniz. Olayların ilgi çekici olmasına dikkat ediniz. Metninizde bir temel çatışma, karşılaşma ve bu çatışma etrafında oluşan diğer çatışmaları, karşılaşmaları, karşıtlıkları tespit ediniz. –


Şahıs

Şahıs kadrosunu geniş tutmayınız. Ana kahramanı belirleyiniz. Yardımcı kahramanları tespit ediniz. Şahısların özelliklerini belirtirken ayrıntıya inmeyiniz.

Mekân

Mekânın olay ve kişiyle ilgili olmasına dikkat ediniz. Mekânın belirgin özelliklerine değininiz. Mekân tasvirlerinde gereksiz ayrıntılardan uzak durunuz. Mekân ile şahıs arasında bir ilişki olması gerektiğini unutmayınız.

Zaman

Olayın geçtiği zaman dilimini belirleyiniz. Sabah, sonbahar, gecenin geç saatleri gibi zaman dilimlerini kullanabilirsiniz.

Anlatım Biçimleri ve Teknikleri-Düşünceyi Geliştirme Yolları

Öyküleme, betimleme gibi anlatım biçimlerini nerede ve nasıl kullanacağınızı planlayınız. İletinizi güçlendirmek için benzetme, karşılaştırma, somutlama, örnekleme gibi düşünceyi geliştirme yollarından yararlanınız. Gösterme, özetleme, diyalog, geriye dönüş gibi anlatım tekniklerini kullanınız.

Üslup

Anlatımda akıcılığa, açıklığa, yalınlığa ve duruluğa dikkat ediniz.
Yazdığınız hikâyeyi sınıf panosu, okul panosu, dergi, gazete, sosyal medya gibi araç ve yöntemlerle sergileyiniz.

  • Cevap:

HİKAYE ÖRNEĞİ

Ahmet, yıllar sonra çocukluğunun geçtiği kasabaya geri döndüğünde, her şeyin aynı olduğunu düşündü; ama aslında hiçbir şey eskisi gibi değildi. Şehirde geçirdiği onca yılın ardından, bu küçük kasaba ona hem tanıdık hem de yabancı geliyordu. Yıllar boyunca kaçtığı anılar, adeta her köşede onu bekliyordu.

Kasabanın merkezindeki eski çınar ağacının altında durdu. Çocukken arkadaşlarıyla burada oynar, saatlerce ağaç kovuğunda saklanırlardı. Gözlerini kapatıp bir nefes aldı. Hava, geçmişin izlerini taşıyordu, toprak ve ağaç kokusuyla karışık anılar canlanıyordu zihninde.

Bu geri dönüşü zorunlu kılan olay, annesinin ölüm haberiydi. Yıllardır uzak durduğu kasabaya annesinin cenazesi için gelmişti. Ahmet, annesini hep güçlü ve sert bir kadın olarak hatırlıyordu. Kasabanın dedikodularından kaçmak için Ahmet’i de alıp buradan gitmişlerdi. Ama Ahmet ne annesinin ne de kendi kaçtığı geçmişle yüzleşmişti. Ta ki bu ana kadar.

Olay Örgüsü:

Mezar başında, eski bir dostu ona yaklaşmıştı. “Hatırlıyor musun Ahmet? Eski günleri?” demişti derin bir iç çekişle. Ahmet gözlerini yere çevirdi. Hatırlıyordu, ama yüzleşmek istemiyordu. Çocukken köydeki tek odalı bir evde yaşarlarken annesi sık sık gece geç saatlerde bir yerlere kaybolur, Ahmet’i yalnız bırakırdı. Bu kaybolmaların sırrını hiçbir zaman öğrenememişti. Yıllar sonra dahi annesine bu konuda soru sormamıştı.

Ertesi gün, Ahmet kasabada dolaşırken eski evlerine yöneldi. Evin harabe hâline geldiğini görmek onu hem üzdü hem de geçmişin hatıralarını daha da güçlendirdi. Kapıyı aralayarak içeri girdiğinde, yerlerde dökülen yapraklar arasında bir kutu dikkatini çekti. Kutuyu açtığında, içinde annesine yazılmış ama hiç gönderilmemiş mektuplar buldu. Mektuplar, annesinin Ahmet’in babası hakkında yıllarca sakladığı bir sırrı içeriyordu.

Meğer Ahmet’in babası, köyün ileri gelenlerinden biriymiş; ancak ilişkileri kabul görmediği için annesi babasından uzaklaştırılmış. Annesi, Ahmet’i de alıp kasabayı terk etmiş, ama babasına karşı duyduğu öfke ve aşkın izlerini mektuplarda hep saklamıştı.

Çatışma ve Yüzleşme:

Ahmet, bu gerçeği öğrendiğinde büyük bir içsel çatışma yaşadı. Annesine karşı duyduğu kızgınlık ve merak şimdi bambaşka bir şekil almıştı. Onun neden bu kadar güçlü durmaya çalıştığını, neden her şeye rağmen kendisini bu kasabadan uzaklaştırdığını anlamıştı. Ama Ahmet, geçmişte annesiyle yaşadığı duygusal uzaklık ve sorularını sormaktan çekinmesinin getirdiği pişmanlığı hala hissediyordu.

Ahmet, bir süre kasabada kaldı. Eski arkadaşlarıyla buluştu, çocukluğunun geçtiği sokaklarda dolaştı. Ancak artık kasabada duramayacağını biliyordu. Geçmişle yüzleşmişti ve bu yüzleşme ona ağır geliyordu.

Sonuç:

Geri dönüş trenine binerken, Ahmet’in içindeki ağırlık hafiflemişti. Geçmişle yüzleşmek zor olmuştu, ama bu yüzleşme ona huzur getirmişti. Geçmişini bilmek, annesinin sırlarını öğrenmek ve o eski evde, harabeler arasında bir şeyler bulmak ona yeniden güç vermişti. Artık geçmişin gölgeleriyle yaşamıyordu. Yüreğinde bir sızı kalsa da şimdi geleceğe bakabiliyordu.


Mekân: Küçük bir Anadolu kasabası, eski ev, çınar ağacının bulunduğu meydan. Kasabanın dingin ve sessiz atmosferi, Ahmet’in iç dünyasındaki fırtınayla tezat oluşturuyordu.

Zaman: Sonbaharın son günleri. Sararmış yaprakların rüzgarla savrulduğu, serin bir sabah.

Anlatım Biçimi ve Teknikleri:

  • Öyküleme: Hikâye, Ahmet’in kasabaya geri dönüşü ve yüzleşmesi üzerinden anlatıldı.
  • Betimleme: Kasaba ve eski ev ayrıntılı şekilde betimlendi. Ahmet’in duygusal dünyası da betimlemelerle aktarıldı.
  • Geriye Dönüş: Ahmet’in çocukluğuna dair anılar ve annesiyle ilgili düşünceler geriye dönüş tekniğiyle verildi.

Üslup: Hikâye, sade ve akıcı bir dille yazıldı. Ahmet’in içsel çatışmaları yalın bir şekilde ifade edildi.


Bu hikâye, geçmişle yüzleşme teması etrafında şekillenen bir anlatıyı işliyor. Ahmet’in annesiyle olan bağı, kasabada keşfettiği sırlarla derinleşirken, okuyucuya geçmişin gölgeleriyle yaşamamak gerektiğini vurguluyor.

10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 76

.

DİĞER TÜM  SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık.png
10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık


DİĞER TÜM  SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA

10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-76-besgen-yayincilik

10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK,KİTAP CEVAPLARI,10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI SAYFA ,10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, 10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-besgen-yayincilik

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk