10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK, 10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa BEŞGEN Yayıncılık 2024 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen paylaşınız
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 79
Ç. Aşağıdaki soruların cevaplarını defterinize yazınız.
Soru: 1) Dede Korkut Hikâyeleri niçin nazım-nesir karışık bir anlatıma sahiptir?
- Cevap: Destandan halk hikayesine geçiş dönemi eseri olan Dede Korkut Hikayelerinde bu iki türün özelliği olan nazım-nesir karışık anlatım kullanılır.
Soru: 2) Mesnevi nazım biçiminin beş özelliğini yazınız.
- Cevap:
• Divan edebiyatında sıkça kullanılan bir nazım şeklidir.
• Her beyit kendi içinde kafiyelidir (aa, bb, cc…).
• Aşk, tasavvuf, ahlak, kahramanlık gibi çeşitli konular işlenir.
• Aruz ölçüsü kullanılır.
• Beyit sınırlaması olmayan çok uzun eserlerdir.
Soru: 3) Kahramanlık konulu halk hikâyelerine örnek veriniz.
- Cevap: Dede Korkut Hikayeleri, Hz. Ali’nin Cenknameleri, Battalname, Danişmendname.
Soru: 4) Millî Edebiyat Dönemi’nin hikâye yazarları kimlerdir?
- Cevap: Ömer Seyfettin, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Refik Halit Karay.
Soru: 5) Yeni Lisan makalesinin Türk dili ve edebiyatı açısından önemi nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Ömer Seyfettin tarafından yazılıp Genç Kalemler dergisinde yayınlanan makale Milli Edebiyat Dönemi’nin başlangıcı kabul edilir. Makalede savunulan sade dil fikri hem Milli Edebiyat Dönemi’nde hem de Cumhuriyet Dönemi’nde sanatçıları derinden etkilemiştir.
D. Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruların doğru seçeneklerini işaretleyiniz.
Soru: 1) Yûsuf u Züleyha kıssası Kur’an-ı Kerim’de olduğu gibi Kitab-ı Mukaddes’te de geçmektedir. Bu nedenle üzerinde en çok konuşulan ve yazılan peygamber hadisesi olarak yer almıştır. Dolayısıyla hem Batı hem Doğu kaynaklı metin ve araştırmalar da üzerinde çeşitli edebî türler oluşturulan bu kıssanın kaynağı kutsal metinlerdir. Bu parçada numaralanmış “da / de” lerden hangisinin yazımı yanlıştır?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E)V
- Cevap: E
Soru: 2) (I) “Cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol!” Mevlana’nın güzel bir öğüdüdür. (II) Akarsuyun veya ırmağın özelliği nelerdir ki cömertlik ve yardımseverlikte onları örnek alalım? (III) Herhâlde en önemlileri, kendisine muhtaç olan insan-hayvan, zengin-fakir gibi ayrımlara tabi tutmaması ve bir de herkese hayati derecede gerekli ve yararlı olmasıdır. (IV) Su hayat kaynağıdır ve herkese cömertçe hayat bahşeder. (V) Dünyanın her yerinde milyonlarca insanın barınma, sağlık gibi konularda yetersizlikler için ömrünü tükettiği günümüzde cömertlik ve yardım etme erdemine ne kadar muhtaç olduğumuz açıktır. Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangi ikisinde fiilimsi yoktur?
A) I ve V
B) II ve III
C) II ve IV
D) III ve IV
E) IV ve V
- Cevap: C
Soru: 3) Türk edebiyatı tarihinin büyük âlimi Mehmet Fuat Köprülü’nün(I) derslerinde söylediği bir söz vardır: “Bütün Türk edebiyatını terazinin bir gözüne(ll) Dede Korkut’u öbür gözüne koysanız(lll) yine Dede Korkut ağır basar.” Dede Korkut Kitabı’nın değerini ifade etmek için bundan daha güzel(IV) daha bulmak mümkün değildir. Gerçekten Dede Korkut Kitabı Türk edebiyatının büyük abidelerinin(V) Türk dilinin güzel eserlerinin başında gelir. Bu parçada numaralanmış yerlerden hangisine herhangi bir noktalama işareti getirilemez?
A) I
B) II
C) III
D) IV
E) V
- Cevap: A
Soru: 4) Durum hikâyesinin ilk örneklerini Rus yazar Anton Pavloviç Çehov ()Anton Pavloviç Çehov() vermiştir. Bu hikâye tarzına ()Çehov tarzı hikâye() de denir. Serim-düğüm-çözüm bölümlerinin olmadığı bu hikâye türü olaya dayanmaz() günlük hayattan bir kesit sunar. Zaman ve mekân belirsiz olabilir. Bu parçada boş bırakılan yerlere sırasıyla aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilebilir?
A) (“)(”)(()())
(,) B)(“)(”)(-)(-)(;)
C) (“)(”)(,)(,)(;)
D) (()())(“)(”)(,)
E)(-)(-)(“)(”)(,)
- Cevap: D
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 79 il
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık |
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-79-besgen-yayincilik
10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK,KİTAP CEVAPLARI,10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI SAYFA ,10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, 10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-besgen-yayincilik