sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55 Gizem Yayıncılık 2024-2025

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 55     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 55

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Can Sıkıntısı adlı hikâye, 1954 yılında yayımlanmıştır. Bu eser, fabrika işçilerinin hayat mücadelesini ve yaşama sevincini yansıtan bir hikâyedir. Eser; yoksulluklara, kent hayatının getirdiği zorluklara rağmen yaşama sevincini ve aile bağlarını yansıtan bir hikâye olarak edebiyatımızda ilgi görmüştür. Okuduğunuz hikâye, toplumcu gerçekçi eğilimin izlerini taşımaktadır. Bu anlayışta sanat eseri bir düşünceyi ifade etmek için araç olarak kullanılır. Yazar, okuyucuyu yönlendirme amacını taşır. Toplumdaki sosyal ve ekonomik sorunlar ideolojik bir yaklaşımla ele alınır. Toplumun sorunlarını dile getirme, toplumu yönlendirme ve yer yer de toplumsal sorunlar karşısında çözümler sunma bu eğilimdeki yazarların öncelikleridir.

Soru: 1) Okuduğunuz hikâyedeki kadın, tüm zorluklara rağmen hayatı seven bir insan olarak çizilmiştir. Yoksulluk kadını bezdirmemiştir. Altı çocuğun sıkıntılarına yaşama sevinci ve sevgiyle katlanmaktadır. Hikâyede yer alan anne hakkındaki düşüncelerinizi belirtiniz.

  • Cevap: Anne çocuklarını, eşini çok seven hayat dolu bir kadındır. Evlatları için yaşamaktadır. Onların gelecekleri için güzel hayalleri vardır.

Soru: 2) Can Sıkıntısı adlı metinde metnin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurları tespit ediniz. Sizce bu metin, dönemin gerçekliğiyle ilişkili midir? Açıklayınız.

  • Cevap: Metin yazıldığı dönemin gerçek hayatında sıkça rastlanan bir gecekondu semtinde yaşayan, fakir, çok çocuklu bir aileyi anlatıyor. Dolayısıyla metnin dönemin gerçekliğiyle sıkı ilişkisi vardır.

Soru: 3) Metinden geriye dönüş ve özetleme anlatım tekniklerine örnekler bulunuz. Bu anlatım tekniklerinin metne katkıları nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Metinde babanın geriye gidip kendi çocukluğunun da oğlu gibi olduğunu anlattığı bölüm ve eşiyle evlilik hikâyelerinin anlatıldığı bölüm geriye dönüş ve özetleme tekniklerine örnektir.

Soru: 4) Bu metinde birden fazla anlatıcı ve bakış açısı var mıdır? Anlatıcının değişmesine göre bakış açısında bir değişme tespit ettiniz mi? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Metinde ağırlıklı olarak ilahi (hakim) bakış açısı kullanılmıştır ancak diyalog bölümlerinde kahraman bakış açısı kullanılmıştır. Bu değişme metne canlılık katıyor. Anlamı zenginleştiriyor.

Soru: 5) Orhan Kemal, 1954 yılında 72. Koğuş adlı hikâye kitabını yayımlamıştır. Yazar, bu eserinde anılarına ve gözlemlerine dayanarak o dönemin cezaevlerindeki koşulları, mahkûmların arasındaki ilişkileri, cezaevlerinde yaşanan hayatın insanlar üzerindeki yıpratıcı etkisini konu edinmiştir. Bu eser 1987 yılında Erdoğan Tokatlı tarafından aynı adla sinemaya uyarlanmıştır. Eserin 2011’de de ikinci kez Murat Saraçoğlu tarafından filmi çekilmiştir. Hikâye ayrıca 1967 yılında Orhan Kemal tarafından oyun hâline getirilmiş, bir tiyatroda sahnelenmiştir. Oyun, sanat çevresinde büyük övgü toplamış, seyirciler tarafından çok beğenilmiştir. 1967’den itibaren aralıksız olarak üç yıl boyunca sahnelenmiştir. Orhan Kemal, bir dernek tarafından 1967’de yılın en iyi oyun yazarı seçilmiştir. Sizce yazarın eserinin bu kadar ilgi görmesinin, sinemaya ve tiyatroya uyarlanmasının sebepleri nelerdir?

  • Cevap: Orhan Kemal’in gerçekçi ve etkileyici anlatımı, eserlerinde toplumun problemlerini işlemesi, eleştirel bakış açısı, evrensel temalara yönelmesi gibi sebeplerden dolayı yazarın eserleri ilgi görüyor.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 55


...

.


TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025

11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-55


KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk