11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 60 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen paylaşınız
TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 60
Yazarın Biyografisi:
Mustafa Necati Sepetçioğlu (1932-2006)
Cumhuriyet Dönemi sanallarındandır. Edebiyatımızda tarih konulu roman yazarları arasında öncüdür. Türk gençliğine millî bilinci kazandırmayı amaçlamıştır. Türk edebiyatındaki yerini popüler nitelikli tarihî romanlarıyla edinmiştir. Türkçenin cümle yapısını bozmamaya çalışmış ve özellikle yakından bildiği Zile ağzının kelimelerini eserlerinin tarihî atmosferini oluşturmakta kullanmıştır. Hikâyelerinde daha çok yalnızlık, özlem, ayrılık, dostluk gibi temaları nesnelerden ve mekânlardan yararlanarak anlatmıştır. Hikâyelerinde bir sosyal meseleyle ya da açık mesajı olan bir konuyla karşılaşılmaz.
Yazarın bazı eserleri şunlardır: Abdürrezzak Efendi, Menevşeler Ölmemeli (hikâye); Kilit, Anahtar, Kapı, Konak, Çatı, Üçler Yediler Kırklar, Bu Atlı Geçide Gider, Geçitteki Ülke, Karanlıkta Mum Işığı (roman); Çardaklı Bakıcı, Köprü, Son Bloklar, Büyük Otmarlar, Her Bizans’a Bir Fatih,
Yunus Emre (oyun); Yaratılış ve Türeyiş Türk Destanı, Türk-İslam Efsaneleri, Türk Destanları, Dede Kor/ort (araştırma-inceleme).
Soru: 1) Okuduğunuz metinlerden alınan aşağıdaki cümleleri öğelerine ayırınız.
- Cevap:
a. Zaten babadan yetim kalan küçük Haşan,/ anası da ölünce/ uzak akrabaları ve konu komşunun yardımıyla/ halasının yanına, Filistin’in ücra bir kasabasına/ gönderiliyordu. (Özne/Zarf Tümleci/Zarf T. / Dolaylı T.)
b. Paltomun yakası içinde yarı yarıya kaybolmuş kafamı / çıkardım. (Belirtili Nesne / Yüklem)
c. Babayla oğulun öğütlerle dolu konuşmalarından çok, iki arkadaşın dertleşmesine / benzemişti / trenin gelmesini beklerken birbirlerine söyledikleri. (Dolaylı T. / Yüklem / Özne)
ç. Bir anlık pis bir karamsarlıktan sonra / Sami / kendine gelmişti. (Zarf T. / Özne / Yüklem)
d. Yirmi beş kuruş / benimle Hacı’nın arasında, / Hacı’nın parmaklarındaydı. (Özne / Dolaylı T. / Yüklem)
Soru: 2) Aşağıdaki cümlelerde yer alan yazım yanlışlarını bulunuz. Cümleleri doğru biçimde defterinize yazınız.
- Cevap:
a. Yukarıda Harbiye Şelâlesi, aşağıda Sen Piyer Kilisesi, ötemizde Mozayık Müzesi ve gerilerde Amik Ovası eskidenberi zengin, eskidenberi muhteşem idi. (Yukarıda Harbiye Şelâlesi, aşağıda Sen Piyer Kilisesi, ötemizde Mozaik Müzesi ve gerilerde Amik Ovası eskiden beri zengin, eskiden beri muhteşem idi.)
b. Önde gidenlerin halinde daha büyük bir vaziyet vardı. (Önde gidenlerin hâlinde daha büyük bir vaziyet vardı.)
c. Alacakaranlığın bastırmasına en azından bir, bir buçuk saat var. (Alaca karanlığın bastırmasına en azından bir, bir buçuk saat var.)
ç. Şunlara bakın! Allahaşkına bakın şunlara! (Şunlara bakın! Allah aşkına bakın şunlara!)
d. Hacı’nın çevresinde herşeyin durduğunu hiss ettim. (Hacı’nın çevresinde her şeyin durduğunu hissettim.)
Soru: 3) Aşağıdaki cümlelerde yer alan noktalama yanlışlarını bulunuz. Cümleleri doğru noktalama işaretlerini kullanarak defterinize yazınız.
- Cevap:
a. Sanki taştı; sanki yumuşak bir kayada yontulmuş bir kara çocuk kabartmasıydı… (Sanki taştı, sanki yumuşak bir kayada yontulmuş bir kara çocuk kabartmasıydı.)
b. Yemiş İskelesi’ne vururken, gözüne taze balık ilişti. (Yemiş İskelesi’ne vururken gözüne taze balık ilişti.)
c. Sonra cebinden, (X) lisesinin felsefe öğretmen vekilliğine verildiğini bildiren Bakanlık yazısını bir daha çıkarıp, bilmem kaçıncı kez okudu. (Sonra cebinden, (X) lisesinin felsefe öğretmen vekilliğine verildiğini bildiren Bakanlık yazısını bir daha çıkarıp bilmem kaçıncı kez okudu.)
ç. Burnum yastıkta yorganım ağzım hizasında kirpi gibi büzülmüşüm; dalmak üzereyim: Bir şeyler, birtakım kuşlar tüylerini döküyor, bir ılık su damlıyor, içimi yıkayan bir çeşme var… (Burnum yastıkta yorganım ağzım hizasında kirpi gibi büzülmüşüm, dalmak üzereyim. Bir şeyler, birtakım kuşlar tüylerini döküyor, bir ılık su damlıyor, içimi yıkayan bir çeşme var.)
d. — Görmedim vallahi! — dedim. (— Görmedim vallahi! dedim.)
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 60
.TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025 |
11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-60
KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,