11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 78 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen paylaşınız
TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ
..
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 78
Soru: 2) Okuduğunuz şiirin temasını belirleyiniz. Bu temanın şiirin bütününde görüldüğünü söyleyebilir misiniz? Bu durum dönemin bir anlayışı mıdır? Açıklayınız.
- Cevap: Şiirin teması vatan sevgisidir. Aynı tema şiirin bütününde vardır. Tanzimat dönemi şiir anlayışında parça değil bütün güzelliği hedeflenmiş; vatan, millet, hak, adalet gibi konular işlenmiştir.
Soru: 3) Aşağıdaki tabloda verilen terimlere Murabba adlı şiirden uygun örnekler bularak ilgili kutucuklara açıklamalarıyla yazınız.
- Cevap:
- Ölçü: Aruz ölçüsü kullanılmıştır.
- Kafiye: zengin kafiye ( hevesi kelimesindeki -i eki belirtme eki , diğer -i ekleri ise tamlanan eki o yüzden -i sesini de dahil edeceğiz.. -esi seslerinden dolayı zengin kafiye
- Redif - ındır sesleri rediftir.
- kafiye düzeni aaaa-bbbba-ccca-ddda
- nazım birimi: dörtlük
Soru: 4) Şiirin nazım biriminden, kafiye düzeninden ve ölçüsünden yola çıkarak nazım biçimini belirleyiniz. Bu nazım biçimine yönelik şiire özgü ne tür farklılıklar olduğunu söyleyiniz.
- Cevap: Dörtlük nazım birimiyle yazılan, aaaa-bbba-ccca şeklinde kafiyelenen, aruz ölçüsüyle yazılan bu nazım biçimine murabba denir. Divan şiirine ait bu nazım biçiminde Tanzimat Dönemi’nde içerikte vatan sevgisi işlenmesi, daha sade bir dil benimsenmeye çalışılması, bütün güzelliği hedeflenmesi gibi bazı değişiklikler yapılmıştır.
Soru: 5) Bir şiirin nazım türü, içeriğe (konu, tema vb.) göre belirlenir. Murabba adlı şiirin nazım türünü belirleyiniz. Bu nazım türünün döneme özgü nasıl bir özelliğe sahip olduğunu yorumlayınız.
- Cevap: Namık Kemal, Tanzimat dönemi şairlerindendir ve bu dönem şiirlerinde özgürlük, vatan sevgisi, millet, bağımsızlık gibi konular öne çıkar. “Murabba” şiiri de bu temaları işler.
Soru: 6) Okuduğunuz şiirden alınan “İnledikçe eleminden vatanın her nefesi” dizesindeki edebî sanatı bulunuz.
- Cevap: Vatan inleyen bir insana benzetildiği için teşhis (kişileştirme) sanatı yapılmıştır.
Soru: 7) Okuduğunuz şiiri, şiirin yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtması açısından değerlendirirseniz neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Tanzimat 1. dönemde vatan, millet, özgürlük, adalet gibi temalar kullanılmıştır. Devletin içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtarılması için farklı görüşler ortaya atılmıştır. Namık Kemal de bu tartışmalarda önde olan bir şair ve devlet adamıdır. Şiir de bu gerçekliğe uygun olarak yazılmıştır.
Soru: 8) Düzyazı türlerinde de eser veren Namık Kemal’in Vatan Yahut Silistre adlı tiyatro oyunu 1 Nisan 1873’te Gedikpaşa Tiyatrosu’nda sahnelendiğinde halk duygulanıp coşkunluk göstermiş ve oyunda geçen “Yaşasın vatan!” seslenişlerinin ardından “Kemal Bey, çok yaşa!” diye bağırıp sokaklara dökülmüştür. Yaşanan olayların ardından Namık Kemal, Magosa’ya sürgüne gönderilmiştir. Sürgündeki zamanını edebiyatla ilgilenerek geçiren Namık Kemal, eserlerinin birçoğunu bu sürgünlük döneminde yazmıştır. Onun Hürriyet Kasidesi, Vaveyla gibi birçok şiiri hem döneminde hem de daha sonra birçok sanatçıyı ve yöneticiyi etkilemiştir. Namık Kemal’in zorluklara rağmen birçok değere bağlı kalarak edebî yaşamını devam ettirmesi hakkındaki düşüncelerinizi sözlü olarak dile getiriniz.
- Cevap: Namık Kemal, sürgün gibi ağır cezalara rağmen vatan sevgisi, özgürlük ve adalet gibi değerlere olan bağlılığını hiç kaybetmemiştir. Edebiyatı, bu değerleri savunmak ve yaymak için bir araç olarak kullanmış, halkı bilinçlendirmeye çalışmıştır. Bu kararlılığı birçok sanatçıya örnek olmuştur.
Soru: 9) Yüzlerce yıllık Türk şiir geleneğinin dışına çıkarak şiirlerinde sosyal temalara, konulara ve iletilere fazlaca yer veren Namık Kemal’i yeniliğe açıklık bakımından değerlendiriniz.
- Cevap: Namık Kemal Tanzimat Edebiyatı’nın yenilikçi sanatçılarındandır. Şiirde yaptığı yeniliklerle kendisinden sonraki birçok sanatçıya örnek olmuştur. Edebiyatımızdaki büyük değişimlerden birinin en önemli isimlerinden biri olmuştur.
11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 78
.TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025 |
11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-7
KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,