sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 41 Melis Yayıncılık 2024-2025

 12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 41     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 41

Soru: a) Öyküleyici metinlerde olayların birbiriyle ilişkisi ve sıralanışı, olay örgüsünü oluşturur. “İkindiyi Kılmak” adlı hikâyenin olay örgüsünü belirleyiniz.

  • Cevap: Müdürün Recai Bey’i belediyeye göndermesi, belediyede kömür karnesi sırasına girmesi, kasap sırasında Kamil’le karşılaşması, İhsan Amca’nın ölümünü Hayriye Teyze’nin hastanede oluşunu öğrenmesi, kavgayı ayırırken karakola düşmesi, elektrik parası sırasında akşam ezanı okunması, Recai Bey’in elektrik parasını ödemeden hastaneye Hayriye Teyze’yi ziyarete gitmesi.

Soru: b) Okuduğunuz metinden, bir tanıdığına rastlayan hikâye kahramanının kendine ve çevresine sorgulayıcı gözle bakmasını, çevresiyle ilgili izlenimlerini ve iç hesaplaşmalarını anlatan cümleler bulup gösteriniz.

  • Cevap: “Demek İhsan Amca… Güneş buluttan bir çıkıp kayboluyor. Etraf kalabalıklaşıyor. Ayaklarım vıcık vıcık. Birine saati soruyorum. Başım döner gibi oluyor. Öğleyin bir şey yemediğimi hatırlıyorum. Daha doğrusu simitçilerin sesleri, lahmacun, sandviç sepetleri…”

Soru: 6) Hikâyede anlatılan olay nerede geçmektedir? Mekânların özelliklerini belirleyiniz. Olay örgüsünün ortaya çıkıp gelişmesinde mekânın işlevi nedir? Belirleyiniz.

  • Cevap: Hikâyede geçen olaylar İstanbul Fatih’te, Beyazıt’ta bir okulda, belediye binasında, çarşıda, elektrik idaresinde geçmektedir. Anlatılan mekânlar kalabalığın olduğu yerler olduğu için hikâyenin içeriğindeki hayatın hızlı akışının insanı olumsuz etkilediği düşüncesini destekliyor.

Soru: a) Anlatmaya bağlı metinlerden olan hikâyelerde de bütün gelişmeler kurmaca bir kişi olan anlatıcı tarafından aktarılır. “İkindiyi Kılmak” adlı hikâyedeki; Hâkim, kahraman veya gözlemci bakış açısından hangisinin kullanıldığını belirleyiniz.

  • Cevap: Hikâyenin anlatıcısı olayı yaşayan kahraman olduğu için kahraman bakış açısıdır.

Soru: b) Anlatıcının, yazarın düşünce ve kişiliğiyle örtüşen bir yansıtıcı olup olmadığını belirleyiniz.

  • Cevap: Anlatıcı kurgu bir kişi de olsa yazarın kendisidir. Bu yüzden yazarın düşünce ve kişiliğiyle örtüşüyor.

Soru: 8) “İkindiyi Kılmak” adlı hikâyede Mehmet Akif Ersoy’un “Seyfi Baba” adlı manzum hikâyesinden “Ya hamiyetsiz olaydım, ya param olsa idi” dizesi alınmış böylece “metinler arasılık” tekniği uygulanmıştır. Bu anlatım tekniğinde bir yazar başka bir sanatçının metninden bazı parçaları kendi metninin bağlamında kullanabilir. Bu modern anlatım tekniğinin “İkindiyi Kılmak” adlı hikâyeye katkısını değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu hikâyede Recai Bey hasta ziyaretine giderken bu dizeyi söylüyor. Seyfi Baba şiirinde de böyle bir durum var. Dizeyi söyleyerek metnini anlam açısından zenginleştiriyor.

Soru: 9) “İkindiyi Kılmak” adlı hikâyede zaman, tasarıların anlatıldığı cümlelerde ileriye doğru; Mehmet Âkif Ersoy’un “Seyfi Baba” adlı şiirinden bir mısranın hatırlandığı cümlede ise geriye doğru işlemektedir. Bu uygulamayı anlatım tekniği açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Metnin son paragrafında bütün fiiller gelecek zamanla çekimlenmişken sadece alıntı dize geçmiş zamanla çekimlenmiş. Bu anlatım zamanın akışını esnekleştirmiştir.

Soru: 10) Edebiyatımızda dinî ve millî duyarlıkları yansıtan hikâyeler yazan sanatçıların adlarını ve eserlerini sıralayınız.

  • Cevap: Tarık Buğra “İki Uyku Arasında; Hikâyeler”, Sâmiha Ayverdi “Mabette Bir Gece”; Mustafa Necati Sepetçioğlu “Menekşeler Ölmemeli”, “Bir Büyülü Dünya”; Bahaeddin Özkişi “Bir Çınar Vardı”, “Dedi ki”; Tahir Kutsi Makal “Delitay”, Mustafa Miyasoğlu “Geçmiş Zaman Aynası”, “Devrim Otomobili”; Rasim Özdenören “Çözülme”, “Çok Sesli Bir Ölüm”, “Denize Açılan Kapı”; Mehmet Niyazi (Özdemir) “Bayram Hediyesi”, “Yazılmamış Destanlar”; Osman Çeviksoy “Ağlamak Yasak”, “Duvarın Öte Yanı”, “Derdimi Gül Eyledim”; Nazan Bekiroğlu “Nun Masalları”, “Cam Irmağı Taş Gemi”; Sadık Yalsızuçanlar “Şehirleri Süsleyen Yolcu”, “Bir Yolcunun Hâlleri”, “Hiç”, “Ayan Beyan”

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 41 


12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-41-melis-yayinlari

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025


KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk