sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 42 Melis Yayıncılık 2024-2025

 12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 42     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 42

Elektrikleri kesecekler. Kessinler. Mum alacağım. Cerrahpaşa’ya yaya yürüyeceğim. Kafamın şimdi münzevî bir köşesine boynu bükük çekilmiş duran -ikindiyi kılmak- fikriyatının peşi- ne -Ya hamiyetsiz olaydım ya param olsa idi- mısraını ekleyip hastane kapısına dayanacağım. Ziller çalınmış, kapılar kapanmış olsa da, Hayriye Teyze’yi göreceğim. Elini öpeceğim.

Soru: a) Bu metindeki altı çizili kelimelerin hangi anlamda (gerçek, yan, mecaz anlam) kullanıldıklarını belirleyiniz.

  • Cevap: kesecekler: mecaz anlam, alacağım: gerçek anlam, yürüyeceğim: gerçek anlam, peşine: mecaz anlam, ekleyip: mecaz anlam, dayanacağım: mecaz anlam, göreceğim: yan anlam.

Soru: b) Bu kelimeleri farklı anlamlara gelecek şekilde cümlelerde kullanınız.

  • Cevap:

kesmek: Onunla her türlü arkadaşlığımı kestim.

almak: Bu araba yedi kişi bile alır.

yürümek: Şirkette işler umduğum gibi yürümedi.

peşine: Bir işin peşine diğerini ekledi.

eklemek: Evlerine yeni bir oda ekleyecekler.

dayanmak: Bu acıya nasıl dayandın yıllarca?

görmek: Senin görmen gereken bazı işlerin yok muydu?

Soru: c) Bu parçada kısa çizginin kullanılış amacını belirleyiniz. Kısa çizgi yerine hangi noktalama işareti kullanılabilirdi? Açıklayınız.

  • Cevap: Ara söz ve ara cümlelerin başına ve sonuna kısa çizgi getirilir. Kısa çizgi yerine virgül de kullanılabilir.

Soru: 2) Yağmur sıkıştırıyor, sokaklar çamur. Bir şemsiye bile alamadık. Ayakkabılar da su çekiyor. Yahu sahi be bir şemsiye bile alamadık. Bu yağmurun sonu ayaza çeker, Sümer’den bir postal uyduraydık. Bu parçada kesme işaretinin kullanılış amacını belirleyiniz.

  • Cevap: Özel isimlere getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır.

Soru: 3) — Fatih’den, boş araba Beyazzzzıt… Arabaya sıkışıyoruz. Bir yerde trafik sıkışıyor, yahut lastik patlıyor iniyoruz. Başka bir kuyruğa geçiyoruz. Yağmur bastırıyor. Otobüs geliyor. Kuyruk muyruk dağılıyor, herkes kapıya saldırıyor. Otobüse sıkışıyoruz. Yeniden trafik sıkışıyor. Dakikada bir metre ilerliyoruz. Metin aslına uygun olarak alınmıştır. Bu parçadaki imla ve noktalama yanlışlarını belirleyiniz.

  • Cevap: Fatih’den Fatih’ten olmalı. “Bir yerde trafik sıkışıyor, yahut lastik patlıyor iniyoruz.” cümlesinde yahut kelimesi bağlaç olduğu için ondan önce virgül kullanılmaz.

Soru: 4) Gayri ihtiyarî, çocuğu arkama saklıyorum. Kalabalık öylecene seyrediyor. Bir o yana, bir bu | yana koşuşturuyoruz. Adam saldınyor (…). I — Yahu bırak, çocuk işte, el kadar sabi. Metin aslına uygun olarak alınmıştır. Bu parçadaki imla farklılıkları yazarın tercihi ya da dönemin özelliğidir. Bunları belirleyiniz.

  • Cevap: Gayri ihtiyari ifadesi gayriihtiyari şeklinde yazılır. Öylece kelimesi yerel bir söyleyiş olarak yazarın tercihi öylece yazılmış. “Bir o yana, bir bu yana” ifadesinde tekrarlı bağlaçlar olan bir… bir ifadeleri arasına virgül gelmez.

SIRA SİZDE

Soru: 1) “Eski Sonsuza Doğru” adlı hikâyeden alınan metin ile Mustafa Kutlu’nun “İkindiyi Kılmak” adlı hikâyesini konu, dil ve üslup yönünden karşılaştırıp benzerlik ve farklılıkları belirleyerek ifade ediniz.

  • Cevap:

Benzerlik: “Eski Sonsuza Doğru” ve “İkindiyi Kılmak” hikâyelerinde, bireylerin manevi sorumluluklarıyla günlük yaşamın zorlukları arasında kalmaları öne çıkar. Her iki hikâyede de ikindi namazı ortak bir tema olarak işlenir. Ayrıca dil sade ve anlaşılır, karakterlerin iç dünyalarını ve günlük hayatın akışını gerçekçi bir şekilde yansıtır.

Farklılık: “Eski Sonsuza Doğru”, insan psikolojisine yer veren, daha sanatlı ve betimleyici bir anlatıma sahipken, “İkindiyi Kılmak” daha doğrudan ve basit bir dille yazılmıştır.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 42

12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-42-melis-yayinlari

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025


KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk