sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 54 Melis Yayıncılık 2024-2025

 12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 54     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 54

1960 sonrası hikâye yazarları hem tema ve konu yönünden hem de anlatım tekniği açısından yeni arayışlara yöneldiklerinden bu dönemde hikâyeciliğimiz oldukça gelişmiştir.

Toplumla birlikte bireyi de önemseyen modernist eğilim taşıyan hikâyelerde, bireyin iç dünyasının karmaşıklığından hareketle gerçekliğe ulaşılmaya çalışılmıştır.

Modernizmi esas alan eserlerde dil ve anlatımda geleneksel anlatım tekniklerinden uzaklaşılıp bilinç akışı, iç konuşma, geriye dönüş gibi anlatım teknikleri kullanılır. Klasik hikâyelerin temelini oluşturan olay, karakter ve çevre unsurları silikleşir. Simge, imge, ironi ve çağrışımlar ön plana geçer. Bu tür hikâyelerin kahramanları topluma yabancı, duygu ve düşünceleri karmaşık, çok yönlü insanlardır. Bu insanlar psikolojik çözümlemelerle hikâyelere aktarılmaya çalışılır.

Türk edebiyatında modernist hikâye yazarlarından bazıları: Ferit Edgü, Sevinç Çokum, Bilge Karasu, Orhan Pamuk, Adalet Ağaoğlu, Nezihe Meriç, Pınar Kür, Latife Tekin, Yusuf Atılgan.

Soru: 1) “Neftî” kelimesinin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi TDK Türkçe Sözlük’ten yararlanarak kontrol ediniz.

  • Cevap:

Neftî (tahminim): koyu renkli, gölgeli

Neftî (TDK Sözlük): Siyaha yakın koyu yeşil renk.

Soru: 2) “Onlardan Kalan” adlı hikâyenin tema ve konusunu belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.

  • Cevap:

Tema: Geçmişe özlem ve kaybolan değerler.

Konu: Yazlık bir kasabada yaşayan anlatıcının, toplumun sıradanlığının içinde farklı bir çiftin izini sürmesi ve bu çiftin kaybolmasıyla birlikte eski güzelliklerin ve değerlerin yıkıma uğraması.

Soru: 3) “Onlardan Kalan” adlı hikâyede anlatıcı nelerden şikâyet etmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Anlatıcı, doğal güzelliklerin ve eski yaşam tarzının yok olmasından şikâyet etmektedir. Şehirleşme ve betonlaşma yüzünden geçmişin izlerinin silinmesine üzülmektedir. Ayrıca, insanların sıradan ve duyarsız bir hale gelmesinden rahatsızdır.

Soru: 4) Hikâyedeki kadın ve adamın anlatıcı tarafından özlemle beklenmesinin nedeni nedir? Anlatıcıya göre onlar nelerin simgesidir? Metne göre açıklayınız.

  • Cevap: Anlatıcıya göre kadın ve adam, geçmişin güzelliklerini simgeler. Onlar kötüleşen dünyada kaybolan bir değerin temsilcisidir. Anlatıcı, bu çiftin varlığıyla eski değerlerin ve duyguların geri geleceğine inanarak onları özlemle beklemektedir.

Soru: 5) Edebî eserlerde konuyu geliştiren, boyutlandırıp akışını sağlayan olguların tümü olaydır; olay yoluyla kişilerin karakterleri, eğilimleri öğrenilir. “Onlardan Kalan” adlı hikâyede anlatılan olay nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: “Onlardan Kalan” hikâyesinde anlatılan olay, bir yazlık kasabada yaşayan anlatıcının gizemli bir kadın ve adamı gözlemlemesi ve onların kasabayı terk etmeleriyle yaşadığı değişimdir. Bu çiftin kaybolması, kasabanın betonlaşması ve eski güzelliklerin yıkıma uğramasıyla birlikte anlatıcı geçmişin izlerini arar ve özlemle onları beklemeye devam eder.

Soru: 6) Hikâyedeki şahısların rol dağılımlarını, olay akışını etkileyen fiziksel, psikolojik ve ahlaki özelliklerini, toplumsal statülerini, tarihsel ya da gerçek kişiliklerini veya bu kişilerle ilişkilerini inceleyiniz.

  • Cevap: Anlatıcı, geçmişe özlem duyan ve çevresindeki değişimden rahatsız olan bir gözlemcidir. Kadın, zarif ve doğaya bağlı, güçlü bir karakterken adam sakin ve içe dönük bir figürdür. Birlikte, anlatıcının gözünde kaybolan eski dünyanın temsilcileridir. Kasaba halkı ise bu çifti anlamaktan uzak, onlara karşı duyarsız ve duygusuzdur.

Soru: 7) Öyküleyici metinlerde kahramanların ruh hâlleri ile zaman ve mekân arasında ilişki vardır. “Onlardan Kalan” adlı hikâyede zaman ve mekânın özelliklerini değerlendiriniz.

  • Cevap: Onlardan Kalan hikâyesinde zaman, yaz mevsimi ve geçmişe duyulan özlemle ilişkilidir. Mekân ise kasaba, eski bahçeler ve tepelerle çevrili doğal alanlardır, ancak betonlaşma ve şehirleşmeyle bu güzellikler yok olmaktadır.

Soru: 8) “Onlardan Kalan” adlı hikâyede metnin kurgu zamanı ile içeriğin zamanı aynı değildir. Tozlu, dev akasyaların altında şunları düşündüm: diyerek söze başlanmış, geriye dönüş tekniği kullanılarak geçmişte yaşananlar anlatılmış; hikâye, günümüzde sonlandırılmıştır. Bu, günümüz hikâyelerinde görülen bir anlatım tekniğidir. Bu tekniğin hikâye türü için önemini belirleyiniz.

  • Cevap: Bu farklı zamanlarda gerçekleşen olayları bir hikâyede toplamayı mümkün hale getirir. Böylece uzun zamana yayılmış olayları da hikâyelerde kurgulama imkanı olur.

Soru: 9) “Onlardan Kalan” adlı hikâyede anlatıcı, tanık olduğu olayları kendi yorumunu da katarak anlatmaktadır. Okur da her şeyi anlatıcının gözüyle görmekte, onun düşünce ve heyecanını paylaşmaktadır. “Onlardan Kalan” adlı hikâyede, kahraman anlatıcı bakış açısı kullanılması, hikâyenin anlatımını nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Kahraman anlatıcı bakış açısı, okuyucunun olayları ve karakterleri anlatıcının duygularıyla ve yorumlarıyla görmesini sağlar. Bu sayede, anlatıcıya daha yakın hissederiz ve onun özlemi, hüznü ve düşünceleri hikâyenin akışına yön verir.

Soru: 10) Bu hikâyede sevginin önemi nasıl vurgulanmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Hikâyede sevginin önemi, anlatıcının kadın ve adamı özlemle beklemesi ve onların varlığını kaybolan değerler ve güzellikler ile ilişkilendirmesiyle vurgulanmıştır. Kadın ve adam, sevginin temsilcisi olarak anlatıcının gözünde özel ve farklıdır.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 54

12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-54-melis-yayinlari

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025


KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk