sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 55 Melis Yayıncılık 2024-2025

 12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 55     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 55

YAZARIN BİYOGRAFİSİ

Sevinç ÇOKUM (1943-…)

İstanbul’da doğdu. İstanbul Edebiyat Fakültesi Türkoloji .Bölümünü bitirdi. İstanbul Amatör Senfoni Orkestrası’nda ikinci kemanlarda çaldı. Bir süre edebiyat öğretmenliği yaptı. Hisar akımı temsilcilerindendir. İlk kitabında insan sevgisi ve hümanizma çizgisindeki sanatçı, zaman içerisinde hikâye ve romanlarında değişimler yaşadı. Toplum ve birey arasındaki ilişkileri inceleyen yazar, ilk romanlarında millî değerleri kişilerine aktararak onları tarih perspektifi içinde ele aldı. İnsanın iç yapısındaki derinliklere de yönelen yazar, sanatın sınırları olmayacağını savunarak evrenselliğe ulaşmayı hedefledi. “Deli Zamanlar” romanıyla birlikte hikâyelerindeki ince gözlemleri, dil özenini ve ironik bakışını romanlarına taşıdı. Türkçeyi en iyi kullanan yazarlardan biri oldu.

Aldığı ödüller
Türkiye Millî Kültür Vakfı Edebiyat Roman Armağanı (1984),
Necip Fazıl Hikâye-Roman ödülü (2020)

Eserlerinden bazıları

Hikâye: “Eğik Ağaçlar”, “Bölüşmek”, “Makina”, “Derin Yara”, “Onlardan Kalan”, “Rozalya Ana”.
Roman: “Tren Burdan Geçmiyor”, “Arada Kalmış Tebessüm”, “Lacivert Taşı”.
Senaryo: “Beyaz Sessiz Bir Zambak”, “Yeniden Doğmak”.
Anı: “İskele Gazinosu”.

Evet bir sandal! Kadın, gövdesini yana doğru eğmiş… Bir eli suda. Su hafif çırpıntılarla elini öpüyor. Saçları, o buğday başakları bir yana dökülmüş. Onlar da değdi değecek suya. Adam ağır ağır kürek çekmede. Eski zaman tablolarında olduğu gibi. Gömleğinin kollarını sıvamış. Başında belki hasır bir şapka… İşte geliyorlar derdim. İçimdeki o büyük yalnızlık parçalanırdı.

Soru: a) Bu parçadaki altı çizili kelime ve kelime gruplarına hangi yöntemlerle mecaz anlam kazandırılmıştır? Belirleyiniz.

  • Cevap:

Cevap kısaca şu şekilde olabilir:

  • öpüyor: insandan doğaya aktarma yoluyla
  • buğday başakları: benzetme yoluyla
  • eski zaman tablolarında olduğu gibi: benzetme yoluyla
  • parçalanırdı: somutlama

Soru: b) Bu kelimeleri farklı anlamlara gelecek biçimde cümlelerde kullanınız.

  • Cevap:

Farklı anlamlara gelecek biçimde cümleler

  • öpüyor: Büyüklerin ellerini saygıyla öpüyor.
  • buğday başakları: Olgunlaştıkça eğilen buğday başakları gibiydi.
  • eski zaman tablolarında olduğu gibi: Anne çocuğun elini tutmuş, eski zaman tablolarında olduğu gibi sevgiyle ona bakıyordu.
  • parçalanırdı: Yağmur bulutları parçalanır, ardından güzel bir güneş görünürdü.

Soru: 2) Hep bir soylu güzelliği arayıp durduk. Belki, o hiçbir zaman var olmadı. Yahut vardı da, keskin baltalarımızla budayıp, tırmıklarımızla, buldozerlerimizle ardına düşüp kovaladık. Ve o, muhteşem rengini, parıltılarını beraberinde götüren mağrur güneş gibi bizden kaçtı. Kaçışı, gizlenişi, hep birdenbire oldu. “Onlardan Kalan” adlı hikâye, aslına uygun olarak alınmıştır. Metindeki günümüz kullanımlarına uymayan noktalama kullanımlarını belirleyiniz.

  • Cevap:

Günümüz kullanımlarına uymayan noktalama kullanımları

  • “Belki, o hiçbir zaman” belki kelimesinden sonra virgül konmaz.
  • “Yahut vardı da, keskin baltalarımızla budayıp, tırmıklarımızla, buldozerlerimizle” de/da bağlacından sonra, budayıp kelimesinden sonra virgül konmaz.
  • “gizlenişi, hep birdenbire oldu.” gizlenişi kelimesinden sonra virgül konmaz.

SIRA SİZDE

Soru: 1) “Onlardan Kalan” adlı hikâye ile Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun “Menevşeler Ölmemeli” adlı hikâyesini edebî, felsefi ve estetik anlayış yönünden karşılaştırıp belirlediğiniz benzerlik ve farklılıkları ifade ediniz.

  • Cevap:

Benzerlikler: “Onlardan Kalan” ve “Menevşeler Ölmemeli” hikâyelerinde her iki yazar da yalnızlık ve özlem temalarını işler. Her iki hikâyede de geçmişe duyulan özlem ve kayıpların ardından kalan derin hüzün anlatılır. Ayrıca her iki hikâyede de doğa unsurları (kar, kış, akasya ağaçları) insan duygularını yansıtmak için kullanılır. Bu durum, metinlerdeki mekânı güçlendirir.

Farklılıklar: “Onlardan Kalan” hikâyesi, toplumsal bir değişime ve eski değerlerin kaybolmasına duyulan bir üzüntüyü anlatırken, “Menevşeler Ölmemeli” kişisel bir çatışmayı ve insanın yaşadığı yalnızlığı merkezine alır. “Onlardan Kalan”da geçmişteki ilişkiler ve insanlar ön planda iken, “Menevşeler Ölmemeli”de daha çok insanın anlık duygu durumu ve doğayla olan etkileşimi vurgulanır. Ayrıca “Menevşeler Ölmemeli”de umut ve yeniden doğuş teması daha belirginken “Onlardan Kalan”da kayıplar üzerinden bir hüzün hâkimdir.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 55


12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-55-melis-yayinlari

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025


KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk