sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa 63 Melis Yayıncılık 2024-2025

 12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 63     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ


12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 63

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Okuduğunuz “Pusula/sız” adlı metin, küçürek bir hikâyedir.
Küçürek (Minimal) Hikâye: Hikâyenin bir alt türü olan küçürek hikâye, Türk edebiyatında yeni bir türdür.
Her çağ ve dönemin ruhu, kendi özüne uygun anlatı araçlarıyla kendini ifade etmek ister. Küçürek hikâye de içinde yaşadığımız dönemin kendini dışavurumudur. Küçürek hikâyenin ortaya çıkışında, farklı sanat dallarındaki minimal yaklaşımın hikâyede de karşılık bulması etkili olmuştur.
Küçürek hikâyeler 750 kelimeyi geçmeyen anlatılardır. Bunlar arasında tek cümlelik olanlar da vardır. Küçürek hikâyede hikâyenin unsurlarıyla ilgili birçok ayrıntıya yer verilmez, şiirde olduğu gibi yoğun ve imgesel anlatımdan yararlanılır.
Küçürek hikâyelerde anlatılanlar; insan yaşamından dondurulmuş kısa anlar, yaşanmış küçük olaylar, anekdotlar, kurulan düşlerden biri, bir monolog, bir içsel düşünüş olabilir. Bu tür hikâyelerde de diğer hikâyelerde olduğu gibi insana özgü gerçekler (bireyselleşme, yalnızlık, yabancılaşma vb.) konuları işlenir. Küçürek hikâyelerde çok küçük bir olay ya da durum anlatıldığı için şahıs kadrosu, zaman ve mekân gibi yapı unsurları sınırlıdır.
Küçürek hikâyede anlatım, anlatılmayan, gizlenen şeyde ortaya çıkar, bu nedenle anlam yoğundur ve bu tür hikâyelerin çağrışım gücü yüksek olduğundan bu tür hikâyeler bazen tek satır olabilmektedir.
Küçürek hikâyenin dünya edebiyatındaki temsilcilerinden bazıları: Julio Cortazar (Hulyo Korta- zar), Richard Brautigon (Rişar Bravtıgın), Dino Buzzati (Dino Buzati), Spencer Holst (Spensır Holst), Franz Kafka (Franz Kafka), Oscar Wilde (Oskır Vayld).
Küçürek hikâyenin Türk edebiyatındaki temsilcilerinden ve eserlerinden bazıları: Ferit Edgü “İz ve Yolcu”, Tarık Dursun K. “Hepsi Hikâye”, Necati Tosuner “Yakamoz Avına Çıkmak”, Refik Algın “Kısa Metinler ve Saat Kuiesi”, Tezer Özlü “Gabbuzi (Eski Bahçe – Eski Sevgi)”, Hulki Aktunç “Gece Uyarısı”, Sadık Yalsızuçanlar “Tırmanma Şeridi (Kuş Uykusu)”, Murat Yalçın “Aşkı Mumya”, ”İma Kılavuzu”, Haydar Ergülen “Sıhhiye Memuru”, “Vüs’at O Bener”, “Tortu”.


Soru: 1) Küçürek hikâyelerde de insana özgü gerçekler, hikâyenin tematik yapısını oluşturur. Buna göre “Pusula/sız” adlı hikâyenin temasını ve konusunu belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.

  • Cevap:

Tema: Yönsüzlük ve belirsizlik karşısında kişinin kendi yolunu bulma çabası.

Konu: Bir karakterin, Ramazan’la birlikte karla kapanmış bir köye gitmeye çalışırken doğru yolu bulma konusunda yaşadığı belirsizlik ve bu süreçte pusulaya güvenip güvenmeme ikilemi.

Soru: 2) “Pusula/sız”adlı hikâyedeki çatışmayı ve bu çatışmanın temaya olan etkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Hikâyedeki çatışma “pusulaya mı köylünün tecrübesine mi” güvenmektir. Bu çatışma, yönsüzlük ve belirsizlik temasını derinleştirir. Pusula, mantık ve bilimsel doğruluğu anlatırken Ramazan’ın önceki tecrübeleri hayatta karşılaşılan belirsizliklerle nasıl başa çıkılacağını temsil eder.

Soru: 3) Hikâyedeki anlatıcının bakış açısını belirleyiniz. Yazarın bu tercihi metni nasıl etkilemiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Hikâyede kahraman bakış açısı kullanılmıştır. Bu tercih metnin okuyucu üzerindeki etkisini artırır.

Soru: 4) “Pusula/sız” adlı hikâye kahramanlarının kişilik özelliklerini belirleyiniz.

  • Cevap:

Anlatıcı: Mantıklı, pusulaya güvenen, doğru yolu bulmak için bilimsel yöntemlere bağlı bir kişidir.

Ramazan: Deneyimlerine güvenen, mantıktan ziyade sezgileriyle hareket eden, inatçı ve kararlı biridir.

Soru: 5) Hikâyedeki mekânın özelliklerini belirleyiniz. Hikâye kahramanı Ramazan’ın kişilik özellikleriyle mekânın ilişkisini değerlendiriniz.

  • Cevap: Mekân karla kaplı, köye giden yolun kaybolduğu, zor şartlarda geçit vermeyen bir kış ortamıdır. Ramazan, karla kaplı bu zorlu ortamda pusulaya değil, içgüdülerine güvenerek yol bulmaya çalışır. Mekân Ramazan’ın tecrübelerinin önemini artırır, doğayla uyumlu ve dirençli bir kişiliğe sahip olduğunu gösterir.

Soru: 6) Küçürek hikâyelerde bir anlam derinliği vardır. Metinde geçen — Ama yanlış yoldasın Ramazan, cümlesiyle ifade edilmek istenen nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Bu cümlede anlatıcı Ramazan’ın yön konusunda hatalı olduğunu ima eder. Ancak bu ifade sadece fiziksel olarak yanlış yolda olmayı değil aynı zamanda hayatın belirsizliklerinde Ramazan’ın pusula gibi yön gösteren bir araca güvenmemesini, inatçı tavrını eleştirir.

Soru: 7) “Pusula/sız” adlı hikâyede kullanılan anlatım biçimlerini ve tekniğini belirleyiniz.

  • Cevap: Öyküleme anlatım biçimi ve diyalog tekniği kullanılmıştır.

Soru: 8) “Pusula/sız” adlı hikâyedeki açık ve örtük iletileri belirleyip metinle ilgili tespit ve eleştirilerinizi metne dayalı olarak ifade ediniz.

  • Cevap:

Açık İleti: Hikâyede kışın köy yolunun kapanması ve yön bulma zorluğu açıkça belirtilmiştir.

Örtük ileti: Pusula, bilimsel doğruluğu ve mantığı simgelerken Ramazan’ın sezgileri ve içgüdüleri, kişisel deneyimi ve doğayla uyumu temsil eder.

Metin, yaşamın belirsizlikleri karşısında bireylerin nasıl yön bulmaya çalıştığını derin bir şekilde ele alır.

Soru: 9) Küçürek hikâye türünün ortaya çıkışı ve tarihsel dönem ile ilişkisini belirleyiniz.

  • Cevap: Küçürek hikâye, minimalizm akımından etkilenerek ortaya çıkmıştır ve kısa, yoğun anlatımlarıyla dikkat çeker. Bu tür, modern çağın hız ve özlü anlatım ihtiyaçlarına yanıt verir. Küçürek hikâyeler, küçük anlar veya düşünsel durumları kısa ve etkili bir şekilde ifade eder, bu da çağdaş insan deneyimlerini yansıtmak için idealdir.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 63


12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-63-melis-yayinlari


KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025


KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk