sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Kitap Cevapları Sayfa 67-68 Melis Yayıncılık 2024-2025

 12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 67-68     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 67

HAZIRLIK

FAZLALIK

Kuğulu Park’ta bir adam yok oldu. Park kalabalıktı, adam bir ıslık tutturmuş, iki eli cebinde aheste yürüyordu. Usulca havaya karıştı. Bir kadın çığlığı duyuldu.
Televizyonda bu haberi okuyan spikerin sesi korku doluydu, çünkü sıradan bir adam, sıradışı biçimde kaybolmuştu. Polis, tanıkları birkaç gün sorguladı.
Adama ne olduğunu sadece bir kişi biliyordu. Yazar, parkta her zamanki yerinde oturmuş, notlarını karıştırıyordu. Adamın romanındaki fazlalık olduğuna sonunda karar vermişti.
Deniz MORALIGİL, 252 Yazardan Minimal Öyküler

haz.: Remzi KARABULUT

Soru: 1) Bu küçürek hikâye, modernizm akımına uygun yazılmış mıdır? Düşüncelerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Bu küçürek hikâye, modernizm akımına uygun yazılmıştır. Modernizmde sıradan olaylar, alışılmadık ve sorgulayıcı bir bakış açısıyla ele alınır. Bu hikâyede, bir adamın aniden kaybolması ve bunun yazar tarafından fazlalık olarak açıklanması, gerçeklik ve kurgu arasındaki sınırları kaldıran modernizme uygundur.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 68

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

Soru: 1) “Seçkin Göz” adlı küçürek hikâyenin başlığı ve konusu uyumlu mudur? Değerlendiriniz.

  • Cevap: “Seçkin Göz” adlı küçürek hikâyenin başlığı ve konusu uyumludur. Başlık, hikâyede yer alan dikkatli bir gözlem yapmayı ve olaylara farklı bir bakış açısıyla yaklaşmayı vurgularken içerikte ise deniz, doğa ve insan ilişkisi üzerinden derin bir düşünce aktarılır.

Soru: 2) Bu hikâyede geçen “kendi çapında yırtıcı kuşlar” sözünü açıklayınız.

  • Cevap: Deniz kıyısındaki martıları kastederek böyle söylüyor. Martılar denizden beslenen, balık yiyen kuşlardır ama diğer yırtıcı kuşlar olan kartal, doğan, şahin kadar vahşi sayılmazlar.

Soru: 3) Hikâyenin ikinci bölümünde seven insanın nasıl davranması gerektiği söylenmiştir. İfade edilene göre bu davranış nasıl olmalıdır? Açıklayınız.

  • Cevap: Hikâyenin ikinci bölümünde, seven bir insanın mantıklı ve ölçülü davranması gerektiği belirtilmiştir. Her şeyi yapma arzusunun yanında, bu davranışların mantıklı ve yerinde olması gerektiği vurgulanır. Yani, sevginin getirdiği eylemler aşırı ve kontrolsüz olmamalıdır.

Soru: 4) Hikâyede anlatmaya “ora”dan başlamış sonra “bura”ya geçilmiştir. Bunun bir nedeni olabilir mi? Düşüncelerinizi ifade ediniz.


  • Cevap: “Ora”daki geniş ve doğayla iç içe bir gözlem, doğanın büyüleyici ve özgür yönünü betimlerken “bura”daki kişisel ve mantıklı bir yaklaşım, insanın iç dünyası ve sevgisinin sınırlarını gösterir. Bu iki bölge arasındaki geçiş, insanın doğayla ve duygusal yaşamıyla olan ilişkisini derinleştirir.

Kısa çizgi: Satır sonuna sığmayan kelimeler bölünürken, ara söz ve ara cümleleri ayırmak için, kelimelerin ek, kök ve gövdelerini ayırmak için, eklerin başında, heceleri göstermek için, arasında ve, ile, ila…, -den, …e anlamlarını vermek için kelimeler veya sayılar arasında, matematikte çıkarma işareti olarak sıfırdan küçük değerleri göstermek için kullanılır.

Soru: a) “Seçkin Göz” adlı hikâyede Yanlışım varsa, düzelt-me! dizesinde kısa çizgi hangi amaçla kullanılmıştır? Belirleyiniz.

  • Cevap: Hikâyede “Yanlışım varsa, düzelt-me!” dizesindeki kısa çizgi konuşma veya düşünce içindeki bir duraksamayı, belirsizliği veya vurguyu ifade eder. Bu çizgi yazarın ifadesinde bir tereddüt veya kendine özgü bir vurgu yaratmak için kullanılmış olabilir.

Soru: b) Bu dizede virgülün kullanımı doğru mudur? Açıklayınız.

  • Cevap: Metnin yazıldığı dönemde yanlış kabul edilmeyebilir ancak bugün şart ifade eden –se/-sa ekinden sonra virgül kullanılmaz.

SIRA SİZDE

Soru: “Seçkin Göz” adlı küçürek hikâye ile “Yalnızlık” adlı küçürek hikâyeyi dil ve anlatım yönünden karşılaştırınız. Benzerlik ve farklılıkları belirleyip sözlü olarak ifade ediniz.

  • Cevap: “Seçkin Göz” ve “Yalnızlık” adlı küçürek hikâyeler, kısa ve yoğun bir anlatımla derin anlamlar sunar. “Seçkin Göz” şiirsel ve imge dolu bir dil kullanırken “Yalnızlık” daha gerçekçi diyaloglara ve iç monologlara odaklanır. İki hikâye, küçürek hikâye türünün çeşitli özelliklerini yansıtır.

Soru: Kitabınızın “Ekler” bölümünde yer alan “Okuma (Metni Anlama ve Çözümleme) Öz Değerlendirme Formu”nu kullanarak ünitede incelediğimiz hikâye türü ile ilgili kendinizi değerlendiriniz.

  • Cevap: Kendiniz sizler değerlendirebilirsiniz.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 68

12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-67-68-melis-yayinlari

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025


KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk