sponsorlu reklam Admatic -sponsor

Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Konusu, Teması, Kahramanları, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi

Orhan Kemal Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Can Sıkıntısı  Hikayesi Konusu, Can Sıkıntısı Hikayesi Üslup Özellikleri Can Sıkıntısı Hikayesi Teması, Can Sıkıntısı Hikayesi Kahramanları, Can Sıkıntısı Hikayesi Zaman, Can Sıkıntısı  Hikayesi Mekan Tahlili İncelemesi


derskonum.com'un  değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
 
Derskonum.com ailesi  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
 
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Konusu, Teması, Kahramanları, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi  üzerine bir paylaşım yapacağız. 
 
İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

Hazırlayan: Mustafa ŞAHİN

Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Konusu, Teması, Kahramanları, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi 
.
.
.Can Sıkıntısı Hikayesi Yazarı:  Orhan Kemal


Can Sıkıntısı Hikayesi Yazarının Bağlı Olduğu Hikaye Eğilimi: Okuduğunuz hikâye, toplumcu gerçekçi eğilimin izlerini taşımaktadır. Bu anlayışta sanat eseri bir düşünceyi ifade etmek için araç olarak kullanılır. Yazar, okuyucuyu yönlendirme amacını taşır. Toplumdaki sosyal ve ekonomik sorunlar ideolojik bir yaklaşımla ele alınır. Toplumun sorunlarını dile getirme, toplumu yönlendirme ve yer yer de toplumsal sorunlar karşısında çözümler sunma bu eğilimdeki yazarların öncelikleridir.

Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti:
Altı çocuklu genç bir anne olan Fethiye teyzesi Ayda'yı ziyarete gider. Vapurda çocuklarını görenler şaşırır. Fethiye hallerinden memnun olduğunu ve yaşama sevinciyle dolu olduğunu ifade eder. O ziyarette iken kocası Sami işten gelmiş ve ailesi için aldığı balıkları pişirmiştir. Karısı geç kalınca evdeki oğlu Ayhan ile konuşur. mühendis olmak istediğini söyleyen Ayhan babasından güzel bir söz duyamaz. İşin aslı baba olan Sami'nin de çocukluk hayalidir. Üzülür ve çaresiz kalır ancak eşi Fethiye'nin desteği ile mutlu bir ortam oluşur. Fakir ancak mutlu bir aile tablosu çizilir.

Can Sıkıntısı  Hikayesi  Teması, Konusu : Bu eser, fabrika işçilerinin hayat mücadelesini ve yaşama sevincini yansıtan bir hikâyedir. Eser; yoksulluklara, kent hayatının getirdiği zorluklara rağmen yaşama sevincini ve aile bağlarını yansıtan bir hikâye olarak edebiyatımızda ilgi görmüştür.

Can Sıkıntısı Hikayesi  Kahraman: 
Fethiye: Altı çocuklu genç bir anne
Sami: Dokumacılık yapan bir baba. İyi kalpli fedakar biri
Ayda: Fethiyenin teyzesi
Ayhan: ailenin büyük çocuğu
Çocuklar: isimleri geçmez ancak altı erkek çocuk olduğu ifade edilir.
Vapurdaki yolcu kadınlar: Annenin haline şaşırır ve onunla konuşurlar.

Can Sıkıntısı Hikayesi  Zaman: 
Net bir tarih, zaman yok. Ancak zaman ifadeleri var. Güneşin batışını ifade eden kızıllık. Saat yedi veya yedi buçuk ifadeleri yer almakta.

Can Sıkıntısı  Hikayesi  Mekan: 
Mekan İstanbul . Bazı mahalle ve semt adları da var. Sarıyer, Yeşirdirek.. Bununlar birlikte ailenin evi de var. Basit bir gecekondu. Bir oda ve mutfaktan oluşuyor.

Can Sıkıntısı Hikayesi Anlatıcı: Anlatım 3. kişi ağzından yapılmıştır. 

Can Sıkıntısı Hikayesi Bakış Açısı:  HMetinde hakim, Tanrısal bakış açısı kullanılmıştır. Şu cümlelerden anlaşılıyor: "Gözlerini tekrar çocuklarına çevirdi, baktı, baktı... Bakarken heyecanlanıyordu. Birden kendini tutamadı, açık pencere önünde bıcırdayıp duran oğlanların dördünü birden kucaklamak istercesine kollarını açtı."


Can Sıkıntısı Hikayesi  yazıldığı dönemin gerçekliğini yansıtan unsurlar:

1950lerde yazılmış bir hikaye. O dönemde aileler genellikle fakirdir. Özellikle kadın çalışmaz. Erkek çalışıp eve ekmek parası getirir. O dönemin bir diğer özelliği çok çocuklu ailelerin olması. Bu gibi unsurlar dönemin gerçekliği ile alakalıdır.

Hazırlayan: Mustafa ŞAHİN

 Can Sıkıntısı Hikayesi Yazarı Hakkında Bilgi:

.
Orhan Kemal (1914-1970)
Cumhuriyet Dönemi sanatçısıdır. Asıl adı Mehmet Raşit Öğütçü’dür. Eserlerinde Orhan Kemal adını kullanmıştır. Edebiyata şiirle başlamış, roman ve hikâye türünde birçok eser vermiştir. Eserlerinde toplumsal hayatın değişen dönemlerini birey ve toplum ilişkileri çerçevesinde gerçekçi bir biçimde dile getirmiştir. Tarım işçilerini, fabrika işçilerini bazen de işsiz insanları konu edinmiştir. Ekmek kavgası için mücadele eden yoksul insanların hayatını kendine özgü bir üslupla ele almıştır. Yazar, oyun ve senaryo türlerinde de eser vermiştir.
Yazarın bazı eserleri şunlardır: 
Ekmek Kavgası, Çamaşırcının Kızı, 72. Koğuş, Grev, Arka Sokak, Kardeş Payı, Mahalle Kavgası, Önce Ekmek (hikâye);


Baba Evi, Avare Yıllar, Murtaza, Cemile, Bereketli Topraklar Üzerinde, Suçlu, Devlet Kuşu, Vukuat Var, Hanımın Çiftliği, Gurbet Kuşları, Eskici ve Oğulları, Bir Filiz Vardı, Müfettişler Müfettişi (roman).
.
.

Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Konusu, Teması, Kahramanları, Zaman, Mekan Tahlili İncelemesi
Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Can Sıkıntısı Hikayesi Konusu, Can Sıkıntısı Hikayesi Üslup Özellikleri Can Sıkıntısı Hikayesi Teması, Can Sıkıntısı Hikayesi Kahramanları, HİKAYE TAHLİL


Can Sıkıntısı Hikayesi Özeti, Can Sıkıntısı Hikayesi Konusu, Can Sıkıntısı Hikayesi Üslup Özellikleri Can Sıkıntısı Hikayesi Teması, Can Sıkıntısı Hikayesi Kahramanları, HİKAYE TAHLİL,

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk