10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK, 10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 10.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları Sayfa BEŞGEN Yayıncılık 2024 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen paylaşınız
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayınları Sayfa 99
Metin ve Türle İlgili Açıklamalar
Okuduğunuz metin, Hoca Ahmet Yesevî’nin “hikmet”lerini içeren Divân-ı Hikmet adlı kitabından alınmıştır. Türk edebiyatında dinî-tasavvufi geleneğin önemli ürünü olan Divân-ı Hikmet, Türklere İslamiyet’i sevdirmek ve yol göstermek amacıyla XII. yüzyılda Karahanlı Türkçesiyle yazılmış bir eserdir. Eserin adı “Bilgece Söz” anlamına gelir. Allah ve peygamber sevgisinin işlendiği eser, beyit ve dörtlükler hâlinde aruz ve hece ölçüsüyle yazılmıştır. Hoca Ahmet Yesevî’nin söylediği hikmetler, sonradan Yesevî dervişleri tarafından toplanmış ve yazıya geçirilmiştir.
Yesevîlik XII. yüzyılda Türkler arasında benimsenen önemli bir tasavvufi tarikattır. Hoca Ahmet Yesevî, Yesevîlik tarikatını kurarak yalın Türkçeyle ve halk söyleyişine uygun biçimdeki şiirleriyle tasavvufu dile getirip geniş kitlelere anlatmıştır.
Soru: 1) Okuduğunuz metinde geçen “mahrem” kelimesinin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK’nin Türkçe Sözlünden kontrol ediniz.
- Cevap:
Tahminim: Gizli
TDK Sözlük: 1. Yakın akrabadan olduğu için nikâh düşmeyen (kimse). 2. gizli. 3. sırdaş
Soru: 2) Okuduğunuz metindeki iki dörtlükte de tematik bir bütünlük var mı? Düşüncelerinizi belirtiniz.
- Cevap: İki dörtlükte de tematik bütünlük vardır. Şair bu iki dörtlükte de Peygamberimizin vefat yaşı olan 63 yaşından sonra yer altında bir odada inzivaya çekilmesini anlatıyor.
Soru: 3) Okuduğunuz metinde hangi edebî sanat öne çıkmaktadır? Bu edebî sanatın metnin içeriğine ve iletisine katkısı nedir?
- Cevap: Şiirde tenasüp ve tekrir sanatı kullanılmıştır. “Kadir, zakir, Hak, ukba, haram” gibi dinî anlamı olan kelimeler bir arada kullanılarak tenasüp yapılmıştır. “… bolup yir astığa kirdim muna” ifadeleri üç kez tekrarlanarak tekrir sanatı yapılmıştır. Edebî sanatlar şiirin anlamını zenginleştirmiş ve söyleyişi güzelleştirmiştir.
Soru: 4) Şiirin söyleyicisini değiştiriniz. Bu değişiklikte şiirin okuma tonunda ve anlamında bir farklılık oluşuyor mu? Açıklayınız.
- Cevap: Şiirin söyleyicisi duygularını ilk ağızdan anlatan kişidir. O değişince şiirdeki ifadeler canlılığını yitirir ve etkileyiciliği azalır.
Soru: 5) Okuduğunuz metinle şairin yaşamı arasındaki ilişkiyi Şairin Biyografisi bölümünde verilen bilgilerden yararlanarak tespit ediniz.
- Cevap: Şair, Hz. Muhammed’in vefat yaşı olan 63 yaşından sonra kendisinin yer altında bir odada inzivaya çekilmesini anlatıyor. Kendi yaşantısını şiirinde dile getiriyor.
Soru: 6) Metindeki hangi kelimeleri günümüzde de kullanıyorsunuz? Bu durumu Türkçenin tarihî gelişimi açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Şiirdeki kelimelerden “Kadir, kudret, nazar, kıldı, garip, dünya, haram, can” bugün de kullanılıyor. Bu kelimelerin hala kullanılıyor olması aradan geçen uzun zamana rağmen Türkçenin kendini koruduğunu gösterir.
Soru: 7) İki dörtlüğün kafiye düzenini bulunuz.
- Cevap: Kafiye düzeni aaab – cccb şeklindedir.
Soru: 8) Okuduğunuz şiirdeki kelime ve kelime grubu tekrarına örnek gösteriniz. Bu tekrarların şiire katkısını değerlendiriniz...
Cevap: “… bolup yir astığa kirdim muna” ifadeleri üç kez tekrarlanmıştır. Bu tekrarlar söyleyişi güzelleştirmiştir.
10. Sınıf Beşgen Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 99
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10. Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Beşgen Yayıncılık |
DİĞER TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAAAAAAA
10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-99-besgen-yayincilik
10.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI BEŞGEN YAYINCILIK,KİTAP CEVAPLARI,10. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI SAYFA ,10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, 10.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-besgen-yayincilik