sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 85 Gizem Yayıncılık 2024-2025

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 85     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ




11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 85

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Sis adlı şiiri zihninizde canlandırdığınızda oluşan tabloyu betimleyiniz.

  • Cevap: Tevfik Fikret, eski İstanbul’u karanlık bir örtüyle kaplanmış, acı ve haksızlıklarla dolu bir yer olarak tasvir ediyor.

Soru: 2) Şiirin temasını belirleyiniz. Bu tema ile şiirin bağlı olduğu dönem arasında bir ilişki kurunuz.

  • Cevap: Şiirin teması, karamsarlık, çöküş ve yozlaşmadır. Bu tema, Servet-i Fünun dönemi şiir anlayışıyla ilgilidir. Servet-i Fünun dönemi şairleri bireysel bunalımları ve çöküşü sıklıkla işlerdi. Tevfik Fikret de bu dönemin önemli temsilcilerinden biri olarak, dönemin siyasi ve sosyal yapısını eleştiren karamsar bir bakış açısı sunar.

Soru: 3) Bu şiirin sizde uyandırdığı duygular nelerdir?

  • Cevap: Bu şiir, bende derin bir hüzün ve kasvet duygusu uyandırıyor. Şehrin bir zamanlar parlak ve canlı olduğu, ancak şimdi ağır bir karanlıkla kaplanmış olduğu düşüncesi, hem tarihsel bir acıyı hem de bu durumu değiştirememenin verdiği bir çaresizliği bizlere hatırlatıyor.

Soru: 4) Tevfik Fikret aynı zamanda bir ressamdır. Şairin bu özelliği, okuduğunuz şiire yansımış mıdır? Düşüncelerinizi belirtiniz.

Cevap: Evet, Tevfik Fikret’in ressam olması, şiire yansımış. Şiirde kullanılan betimlemeler, bir tablo gibi görünüyor. Karanlık örtüler, yoğun sis ve karanlık manzaralar, bir ressamın gözüyle sunulmuş.

Soru: 5) Şiirin kafiye düzeni, divan şiirinin hangi nazım biçimine özgü kafiye düzeni ile aynıdır? Sizce şair bu kafiye düzenini niçin tercih etmiştir?

  • Cevap: Şiirin kafiye düzeni mesnevi nazım biçimine özgü kafiye düzenidir. Kafiyeye bağlı kalmadan daha uzun yazabilmek için bu düzeni tercih etmiştir.

Soru: 6) Şiirin söyleyicisinin hitap ettiği, bir kişi midir yoksa bir varlık mıdır?

  • Cevap: Şiirde söyleyici İstanbul şehrine sesleniyor.

Soru: 7) Şiirin dil ve anlatım özelliklerini eleştiriniz. Eleştirinizi şiirden örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Şiirin oldukça ağır bir dili var. Anlamakta zorlanıyorum. Mesela ilk dizede “Sarmış yine âfâkını bir dûd-i muannid,” demiş. Bu ifade yerine daha anlaşılır ifadeler kullanabilirdi. “Ey sahn-i mezâlim… Evet, ey sahne-i garrâ / Ey sahne-i zî-şa’şaa-i hâile pîrâ!” yerine “Ey zulümler sahnesi… Evet, ey gösterişli sahne / Ey facialarla süslenen ihtişamlı sahne” gibi daha anlaşılır ifadeler seçebilirdi.

Soru: 8) Tevfik Fikret, hayatının son dönemlerinde sosyal sorunlara değinen şiirler de yazmıştır. Onun Ferda, Balıkçılar adlı şiirleri bu yöneliminin etkisiyle oluşturduğu eserlerdir. Şairin dönemin bir özelliği olan bireysellikten vazgeçip toplumsallığa yönelmesi hakkında neler söylersiniz?

  • Cevap: Tevfik Fikret, Servetifünun Dönemi’nden sonra sosyal içerikli şiirler yazmaya başlar. Dönemin siyasi şartları gereği bireysel temalara yönelmek zorunda kalan Servetifünun şairleri dönemin şartları değişince sosyal ve siyasi içerikli şiirler yazmaya başladılar.

Soru: 9) Sis şiirine yönelik aşağıdaki eleştiri yazısını okuyunuz. Eleştirmene katıldığınız noktaları söyleyiniz.

Fikret “Sis” adlı şiirini derin bir ümitsizlik ve yalnızlık duyguları içerisinde kaleme almıştır. (…) “Sis” şiirinin kuvveti, sadece Fikret’in nefret duygusunun şiddetinden değil, aynı zamanda sanatının hususiyetinden ileri gelir. Fikret’in şiiri de resmin tesiri altındadır. Servetifünuncular gibi o da bir manzarayı, bütün teferruatına kadar tasvir etmekten ve ona bir ruh hâli vermekten hoşlanıyor… “Sis” Servetifünun edebiyatının başlıca ifade mekanizmasını teşkil eden şu esasa dayanıyor: Dış dünya ile ruh hâllerini birleştirmek; başka bir deyişle maddiyi manevi, maneviyi de maddi kılmak. Fikret “Sis”te İstanbul’un maddi unsurlarını şehrin ruhunun dış görünüşü olarak tasvir ediyor. Mehmet Kaplan, Şiir Tahlilleri

  • Cevap: Şairin içindeki karamsarlık duygusunu dış dünyadaki nesnelere ve bu şiirde İstanbul şehrine yansıttığı düşüncesine katılıyorum.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 85

.


TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025

11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-85


KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk