sponsorlu reklam Admatic -sponsor

11.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 92 Gizem Yayıncılık 2024-2025

 11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK, 11. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 11.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..

 

 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 11.Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları GİZEM Yayıncılık Sayfa 92     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum


destek olmak için lütfen paylaşınız

TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ


11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gizem Yayınları Sayfa 92

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

SAF ŞİİR (ÖZ ŞİİR)

Saf şiir mesaj verme kaygısından uzak, amacı sadece estetik (güzellik) olan şiir anlayışıdır. Öğretici bir niteliğe sahip değildir. Bireysel temalar ele alınır. Sembolizmin etkisinin baskın olduğu saf şiirde sanatsallık ve bireysellik ön plandadır. İmge kullanımı, kelimelerin duygu ve çağrışım değeri, çok anlamlılık, ahenk unsurları, söz sanatları, söz dizimi çokça önemsenir. Biçim kusursuzluğunu elde etmek temel bir ilkedir. Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı saf şiir anlayışının edebiyatımızın önde gelen temsilcilerindendir. Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Hamdi Tanpınar,

Ahmet Muhip Dıranas, Ziya Osman Saba, Yaşar Nabi Nayır ve Cahit Sıtkı Tarancı gibi şairler de saf şiir anlayışını benimsemişlerdir.

Yahya Kemal Beyatlı Siste Söyleniş adlı şiiri İsviçre’deyken yazmıştır. Bu şiir, Tevfik Fikret’in karamsar bir bakış açısıyla İstanbul’u konu edindiği Sis adlı şiire iyimser bir bakış açısıyla verilen cevap niteliğindedir.

Soru: 1) Şiirin temasını ve iletisini defterinize yazınız.

  • Cevap: Şiirin teması İstanbul’dur. İletisi ise Tevfik Fikret’in Sis şiirine cevap olarak yazılan bu şiirde şehrin geçici bir sisin ardında bile olsa hala güzelliğini koruduğudur.

Soru: 2) Okuduğunuz şiirde hecelerin açık (kısa) ve kapalı (uzun) olması esasına dayalı aruz ölçüsü kullanılmıştır. Şairin bu ölçüyü tercih etmesinin nedenleri nelerdir?

  • Cevap: Şair sembolizmin etkisiyle mükemmel şiiri yazmak istemektedir. Aruz ölçüsü şiirde müzik duygusunu en çok sağlayan ölçü çeşididir. Ayrıca divan şiirini de seven Yahya Kemal Beyatlı bu şiirin ölçüsü aruzu kullanmak istemiştir.

Soru: 3) Yahya Kemal, Tevfik Fikret’in Sis şiirine Siste Söyleniş şiiri ile yanıt vermiştir. Şairlerin şiirleri aracılığıyla duygu ve düşünce tartışmalarına girmelerinin toplumda eleştirel bir kültürün oluşması üzerindeki etkileri hakkında neler söylersiniz?

  • Cevap: Bu tür tartışmalar, toplumda seviyeli bir tartışma kültürünün ve eleştirel düşüncenin gelişmesine katkıda bulunur. Böylece, toplumda daha zengin ve çeşitli bir kültürel tartışma ortamı oluşur.

Soru: 4) Söyleyiciye göre İstanbul’un hüznü, sevinci, yazı ve kışı da güzeldir. Bu açıdan düşünüldüğünde söyleyicinin İstanbul’a iyimser yaklaşmasının nedenleri neler olabilir? Yorumlayınız.

  • Cevap: Söyleyici İstanbul hayranıdır. Her mevsimde ve her durumda sevilecek bir yanını bulmaktadır. İstanbul hayranlığının yanında bu şehri oluşturan kültürün de hayranıdır. Dolayısıyla İstanbul’un her haline iyimser yaklaşmaktadır.

Soru: 5) Şair şiirini niçin dua niteliğindeki dizelerle bitirmiştir? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Sis şiirinde Tevfik Fikret’in bedduasına karşılık olarak çok sevdiği bu şehirden milletimizi ayırmaması için dua ediyor.

Soru: 6) Sizce bu şiir hangi mevsimde yazılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Şehir bir sisin ardındadır. Bundan yola çıkarak sonbahar ya da kış mevsimi olabilir.

Soru: 7) Sis şiiri ile Siste Söyleniş şiirleri tema açısından aynı olmasına rağmen şairlerin bakış açıları farklıdır. Bakış açısı farklılığının nedenleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Tevfik Fikret karamsar iç dünyasının ve dönemin siyasi olaylarının da etkisiyle İstanbul’u ve onu ortaya çıkaran tarihe eleştirel açıdan bakıyordu. Yahya Kemal Beyatlı ise hem sanat anlayışının etkisiyle hem de Osmanlı tarihine duyduğu hayranlık sebebiyle farklı bakış açılarına sahiptiler.

Soru: 8) Şiirde ahengi sağlayan unsurları (ölçü, kafiye, redif, nakarat; ses, kelime ve kelime grubu tekrarı, ses akışı vb.) belirleyiniz.

  • Cevap: Şiirde aruz ölçüsü kullanılmıştır. Kafiye düzeni aa-bb-cc-dd şeklindedir. Farklı kafiyelere rastlansa da ağırlıklı olarak tam kafiye vardır.

Soru: 9) Ahenk unsurları açısından şiirde saf şiir anlayışının hangi özellikleri öne çıkmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Şiirde mesaj verme kaygısı yoktur. Sanatsallık ön plandadır. Biçim kusursuzluğu hedeflenmiştir. Ahenk unsuzları, söz sanatları kullanılmıştır.

11. Sınıf Gizem Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 92

.


TÜM SAYFALARIN CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZZZ

11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025
11.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Sayfa Gizem Yayıncılık 2024-2025

11-sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-gizem-yayincilik-sayfa-92


KİTAP CEVAPLARI,11.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK,11. SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI GİZEM YAYINCILIK SAYFA,


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk