12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 79 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 79
Soru: 1) “Kaldırımlar I” adlı şiirin temasını belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.
- Cevap:
Tema: Şiirin teması yalnızlıktır.
Soru: 2) “Kaldırımlar I” şiirinde dış dünyanın uyandırdığı korkulu ruh durumu hangi dörtlüklerde ortaya konmaktadır? Açıklayınız.
- Cevap: Şiirde dış dünyanın uyandırdığı korkulu ruh durumu 2. ve 3. dörtlüklerde ortaya konuyor. Şair karanlık sokaklarda yıldırımlar, devler ve karanlık evlerle karşılaşıyor. Bu durum da onu korkutuyor.
Soru: 3a) İçimde damla damla bir korku birikiyor; ve Gözüne mil çekilmiş bir âmâ gibi evler. dizelerinde görülen edebî sanatları ve bu edebî sanatların görüldüğü diğer dizeleri bularak bu dizeleri açıklayınız.
- Cevap:
➢ İçimde damla damla bir korku birikiyor” dizesinde korku damlayan bir sıvıya benzetilmiş ama sıvı verilmemiş. Burada istiare (eğretileme) yapılmış. “Ben bu kaldırımların emzirdiği çocuğum.” dizesinde de kaldırımlar bir anneye benzetilmiş ama anne verilmemiş. Bu da bir istiaredir.
➢ “Gözüne mil çekilmiş bir âmâ gibi evler” dizesinde teşbih (benzetme) vardır. “İki yanımdan aksın, bir sel gibi fenerler.” dizesinde de fenerler bir sele benzetiliyor. Burada da teşbih vardır.
Soru: b) Örtün, üstüme örtün, serin karanlıkları. dizesinde “serin” kelimesi hem “sermek” hem de “sıcak olmayan” anlamlarında kullanılarak hangi söz sanatından yararlanılmıştır? Bu kullanımın şiir için önemini belirleyiniz.
- Cevap: Burada serin kelimesinin iki anlamı birden anlaşılacak şekilde verilmiştir. Bu sanata tevriye denir. Tevriye zekice düşünülmüş, hüner isteyen bir sanattır. Şiirin anlamını zenginleştirir.
Soru: c) Kaldırımlar, duyulur, ses kesilince sesi; Kaldırımlar, içimde kıvrılan bir lisandır. Bu dizelerde ifade edilmek istenenleri belirleyiniz. ç. Kaldırımların “içte kıvrılan bir lisan”a benzetilmesinin nedenini açıklayınız.
- Cevap: Bu dizelerde, kaldırımlar şairin iç dünyasındaki sessizliği ve derin düşünceleri simgeliyor. Ses kesilince yani yalnız kalınca kaldırımların varlığı hissediliyor ve içindeki duyguları dile getiren bir dil gibi oluyorlar.
Soru: ç) Kaldırımların “içte kıvrılan bir lisan”a benzetilmesinin nedenini açıklayınız.
- Cevap: Kaldırımların içte kıvrılan bir lisana benzetilmesi, şairin duygularını ve düşüncelerini derin bir sessizlik içinde taşıdığını gösterir. Kaldırımlar sessizce şairin iç dünyasındaki duygulara, yalnızlığa ve acılara tercüman oluyor, bu duyguların dili haline geliyor.
Soru: 4) “Kaldırımlar I” şiirinde nasıl bir atmosfer çizilmiştir? Bu durumu şiirin temasıyla ilişkilendirerek açıklayınız.
- Cevap: Şiirde karanlık, kasvetli ve ürkütücü bir atmosfer çizilmiştir. Karanlık sokaklar, yıldırımlar, korku dolu bir yalnızlık hissi vardır. Bu atmosfer, şiirin teması olan yalnızlık ve insanın iç dünyasındaki korkularla ilişkilidir. Şairin ruh hali ve dış dünya bu karanlıkla birleşir, yalnızlık ve korku iç içe geçer.
Soru: 5) Necip Fazıl Kısakürek, şiirlerini saf şiir anlayışıyla yazmıştır. Bu bilgiden hareketle “Kaldırımlar I” adlı şiirde şairin bağlı bulunduğu sanat ve fikir anlayışlarının yansımalarını değerlendiriniz.
- Cevap: Necip Fazıl Kısakürek, “Kaldırımlar I” şiirinde ses uyumuna ve kelimelerin seçimine dikkat eder. Yalnızlık ve karanlık duygularını güçlü benzetmelerle anlatır. Şiir hem güzel bir şekilde yazılmış hem de insanın kendi içine dönüp düşünmesini sağlar. Şairin bu şiirde kullandığı dil ve konu onun sanat ve düşünce tarzını yansıtır.
Soru: 6a) Şiirdeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.
Cevap:
Açık İletiler: Şair, karanlık sokaklarda yürüyüşünü, yalnızlığı ve korkusunu anlatıyor. Kaldırımlar onun yalnızlık ve acılarını simgeliyor.
Örtük İletiler: Şairin içsel dünyasında büyük bir boşluk ve huzursuzluk var. Kaldırımlar, şairin ruh halinin bir yansıması olarak görülüyor. Yalnızlık ve karanlık, şairin duygusal durumunu gizlice anlatıyor.
Soru: b) “Kaldırımlar I” adlı şiirle ilgili tespit, eleştiri ve beğenilerinizi metne dayandırarak ifade edip metni yorumlayınız.
- Cevap: Şiir, karanlık ve yalnız bir atmosfer yaratıyor. Şair, kaldırımları kullanarak yalnızlık ve korkuyu etkili bir şekilde anlatıyor. Şiirin dili ve imgeleri, geceyi ve yürüyüşü canlı bir şekilde tasvir ediyor. Ancak bazı imgeler fazla karmaşık olabilir ve anlamak zor olabilir. Yine de şairin güçlü bir şekilde duyguları ifade etmesi ve kaldırımların şairin iç dünyasını yansıtması şiiri etkileyici kılıyor. Şiir, hem görsel hem de duygusal olarak derin anlamlar taşıyor.
Soru: 7) Necip Fazıl, halk şiiri geleneğinde bulunmayan kalıpları kullanarak heceyi yumuşatıp serbest şiir için gerekli ortamı hazırlayan sanatçılardan biridir. “Kaldırımlar I” adlı şiirde görülen ahenk unsurlarını belirleyip aşağıdaki tabloya yazınız.
- Cevap:
“Kaldırımlar I” Adlı Şiirde Görülen Ahenk Unsurları
• Ölçü: 14’lü hece ölçüsü
• Kafiye: Yarım, tam ve zengin kafiyeler kullanılmış.
• Redif: Ek halinde redif var.
• Nakarat: yok.
• Ses, kelime ve kelime grubu tekrarı: 4. kıtada “kaldırımlar” kelimesi tekrar edilmiş.
• Ses akışı: Şiirde müziğe önem veren bir kullanım var.
Soru: 8a) “Kaldırımlar I” adlı şiirde sembolizm akımından izler görülmektedir. Bunları belirleyiniz.
- Cevap: Sembolizmde dış dünyanın kişinin iç dünyasındaki yansıması, izlenimleri anlatılır. Tıpkı burada kaldırımların şairin iç dünyasındaki yansımaları gibi. Bireysel temalar vardır. Şiirde müziğe önem verilir. Bu özellikler şiirde görülür.
- Soru: b) Sembolizm akımının Türk ve dünya edebiyatındaki temsilcilerini sıralayınız.
- Cevap: Dünya edebiyatında “Charles Baudelaire, Stephane Mallerme, Paul Verlaine, Arthur Rimbaud, Paul Valery” gibi şairler; Türk edebiyatında Cenap Şahabettin, Ahmet Haşim, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Hamdi Tanpınar” gibi şairler sembolizmin temsilcileridir.
Soru: c) Saf şiir akımının temsilcisi olan şairlerimizin adlarını sıralayınız.
- Cevap: Ahmet Haşim, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Necip Fazıl Kısakürek, Asaf Halet Çelebi, Ziya Osman Saba, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Muhip Dıranas, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Behçet Necatigil
Soru: 9) Şiirlerde konuşan şair değil kurgusal bir kişilik olan söyleyicidir. Söyleyici şiirin içeriğine ve aksettirdiği ruh durumuna göre “karakter” ve “ses” kazanır. Bu durum şiirin okunma tonunu, tarzını ve şiirin anlamını etkiler. Buna göre “Kaldırımlar I” adlı şiirdeki söyleyici ile hitap edilen kişi veya varlık arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.
- Cevap: “Kaldırımlar I” şiirindeki söyleyici, yalnız ve karanlık bir ortamda yürüyen bir kişidir. Bu kişi, kaldırımlarla ve karanlık sokaklarla konuşuyor, duygularını ve düşüncelerini onlara aktarıyor. Hitap ettiği varlıklar gerçek kişiler değil onun iç dünyasını yansıtan sembolik ögelerdir. Şiirin tonunu ve tarzını, söyleyicinin yalnızlık ve korku dolu ruh hali belirler.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 79
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025 |
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ