12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 82 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 82
METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Ziya Osman Saba, kültürümüzde önemli bir yeri olan “sebil” kavramıyla hayvan sevgisini birleştirdiği “Sebil ve Güvercinler” adlı şiirinde “saf şiir” geleneğinin önemli özelliklerinden olan dil mükemmelliğine ulaşabilmiş, ahenk unsurlarını da başarıyla kullanmıştır. Sanatçı bu şiirde sembolist şairleri örnek aldığından Fransız şiirinde çokça görülen sone nazım biçimini kullanmıştır.
Sone, önce İtalyan edebiyatında görülen, klasik Avrupa edebiyatında yaygın olarak kullanılmış bir nazım biçimidir.
Türk şiirinde Servetifünun’dan sonra görülen bu nazım biçimi iki dörtlük ve iki üçlükten oluşur. 14 dizeden oluşan bu nazım biçiminin uyaklanışı şöyledir:
Sone, edebiyatımıza Fransız edebiyatından gelmiştir. Genellikle aşk ve tabiat konularının işlendiği soneler lirik şiirlerdir ve son üçlüklerde lirizm güçlü bir biçimde hissedilir.
Lirik şiirleriyle ünlenen Ziya Osman Saba “Yedi Meşale” topluluğunun bir üyesidir.
Yedi Meşaleciler: Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının ilk edebî topluluğudur. 1928 yılında Sabri Esat Siyavuşgil, Ziya Osman Saba, Yaşar Nabi Nayır, Vasfi Mahir Kocatürk, Cevdet Kudret Solok, Kenan Hulusi Koray ve Muammer Lütfi Bahşi’nin şiirlerini “Yedi Meşale” adını verdikleri bir kitapta toplamalarıyla başlayan bir harekettir. Beş Heceliler’e tepki olarak ortaya çıkan bu şairler, sanat için sanat anlayışıyla “İçtenlik, canlılık ve daima yenilik” ilkesi doğrultusunda hareket edeceklerini duyurmuşlardır. Kendilerinden önceki edebî hareketleri yetersiz olarak değerlendiren Yedi Meşaleciler saf şiir anlayışıyla şiirler yazmışlardır.
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1) Şiirde geçen “dem çekmek” kelime grubunun anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi TDK Türkçe Sözlük’ten ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.
- Cevap:
dem çekmek (tahminim): kuşların ötüşmesi
dem çekmek (TDK Sözlük): kuşlar uzun ve güzel ezgiler çıkarmak
Soru: 2) Çözülen bir demetten indiler birer birer, dizesinde kuşların uçuş düzeniyle ilgili ifade edilmek isteneni açıklayınız.
- Cevap: Topluca uçan kuşların birer birer gruptan ayrılıp inmesi kastediliyor.
Soru: 3) Şiirde konuşan şair değil, şairin sesini, soluğunu emanet ettiği kurgusal bir varlık olan söyleyicidir. Söyleyici, şiirin içeriğine ve aksettirdiği ruh durumuna göre karakter ve ses kazanır. Bu durum şiiri okuma tonunu, tarzını şiirin anlamını etkiler ve okuma faaliyetinde okuyucu bu söyleyici ile özdeşleşir. Bırak, yorgun başları bu taşlarda uyusun. dizesinde söyleyicinin hitap ettiği kimdir? Bu dize nasıl okunmalıdır? Düşüncelerinizi ifade ediniz.
- Cevap: Şair yani söyleyici yanında bulunan kuşları birlikte seyrettiği hayalî bir dinleyiciye sesleniyor. Bu mısralar, duygulu bir tarzda okunmalıdır. Hayvanlara duyduğu merhameti şiirde hissettirmeli.
Soru: 4) “Sebil ve Güvercinler” adlı şiirin tamamında her gün rastlanılabilecek bir atmosfer betimlenmiştir. Buradan yola çıkarak şiirde önemli olanın konu ya da tema değil üslup olduğunu söyleyebilir misiniz? Açıklayınız.
- Cevap: Evet, benzer konu ya da tema başka dönemlerde de işlenmiş olabilir ama edebî esere kimliğini kazandıran onun üslubudur. Üslup da sanatçıya ya da eserin ait olduğu döneme göre değişir.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 82
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025 |
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ