12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 83 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 83
Soru: 5) “Sebil ve Güvercinler” adlı şiirin son üç dizesinde anlatıcının içinde bulunduğu durum ve çevresindeki varlıklar arasında nasıl bir ilişki kurulmuştur? İfade ediniz.
- Cevap: Son üç dizede suyu kalmayan eski bir sebil anlatılıyor. Anlatıcı da eski günleri özlüyor. Sebilin çevresindeki varlıklar da birbirine kuşların uğradığı zamanları hatırlatıyor.
Soru: 6) Şiirde ahenk unsurları nasıl sağlanmıştır? İfade ediniz.
- Cevap: “Sebil ve Güvercinler” şiirinde ahenk unsurları, kafiye ve redif, dize tekrarları, ve uyumlu sesler kullanılarak sağlanmıştır. Örneğin, “susun, susun”, “sebile döküldü bembeyaz güvercinler” gibi dizelerin tekrar edilmesi şiire ahenk katmıştır. Ayrıca, “r” ve “s” gibi seslerin sık kullanımı şiirde bir melodi oluşturur. Bu şekilde, şiirin hem okunuşu hem de anlamı uyum içinde ahenk kazanır.
Soru: 7) “Sebil ve Güvercinler” adlı şiirde saf şiir anlayışının hangi özellikleri görülmektedir? Değerlendiriniz.
- Cevap: Şiirde anlam vermekten çok, estetik bir güzellik yaratma amacı vardır. Dili sade ve anlaşılırdır. Kafiye ve tekrarlar ile şiire ahenk katılmıştır. Şiirde duygular doğrudan değil güvercinlerin susuzluğu ve yorgunluğu üzerinden dolaylı olarak anlatılır. Bu özellikler, saf şiirin temel niteliklerini oluşturur.
Soru: 8) Şiirdeki açık ve örtük iletileri, şiirle ilgili tespitlerinizi, eleştiri ve beğenilerinizi metne dayandırıp gerekçelendirerek ifade ediniz.
Cevap: Sebil ve Güvercinler şiirinde güvercinlerin susuzluğu ve yorgunluğu açıkça anlatılır. Güvercinler su bulamadıkları için bir hayal kırıklığı yaşar. Örtük olarak ise bu durum, insanların ulaşamadığı hayallerini ya da özlemlerini simgeler. Şiirin dili sade ve akıcıdır, fakat bazı imgeler herkes için anlaşılır olmayabilir. Bu durum şiirin anlaşılmasını zorlaştırsa da duygusal etkisi güçlüdür.
Soru: 9a) Güvercinlerin birçok dinî hikâyede geçiyor oluşu, tarihte haberleşme aracıyla kullanılmış olması, şairi etkilediği için şiirinde güvercinleri anlatmış olabilir mi? Düşüncelerinizi ifade ediniz.
- Cevap: Evet, şairi etkilemiş olabilir. Güvercinler masumiyet, barış ve haberci olma gibi anlamlar taşıdığı için şair, bu sembolü şiirinde kullanarak derin bir anlam katmak istemiş olabilir. Şair güvercinlerle hem dini bir bağ hem de tarihi bir anlam kurmuş olabilir.
Soru: b) Şiirdeki millî, manevi ve evrensel değerler ile sosyal, siyasi, tarihî ve mitolojik ögeleri belirleyiniz.
- Cevap: “Sebil ve Güvercinler” şiirinde birkaç önemli değer ve öge bulunur. Millî ve manevi değerler olarak, güvercinlerin barış ve masumiyeti simgelemesi ve sebilin su dağıtımı gibi ögeler var. Evrensel değerler ise suya olan ihtiyaç ve güvercinlerin barış sembolü olmasıdır. Sosyal ögeler olarak susuzluk ve çaresizlik toplumdaki zorlukları temsil eder. Tarihî ve mitolojik ögeler olarak, güvercinlerin haberleşme aracı olarak kullanılması ve mitolojik anlamları şiire tarihî ve kültürel derinlik katar.
Soru: c) Anlatıcının güvercinlere karşı hissettiği ilgiyi ve yakın bağlılığı gösteren dizeleri bulup söyleyiniz.
- Cevap: “Tutuşmuş ruhlarına bir damla gözyaşı sun. Bir damla suya hasret gideceklermiş meğer.” dizelerinde güvercinlerin durumu ve suya olan ihtiyaçları ifade edilmiş ve onlara duyulan duygusal yakınlık ifade edilmiştir.
Soru: 1a) Çözülen bir demetten indiler birer birer,
Bırak, yorgun başları bu taşlarda uyusun.
Tutuşmuş ruhlarına bir damla gözyaşı sun.
Bir sebile döküldü bembeyaz güvercinler…
Bu dizelerde bir kelimede ve kelime grubunda anlamın pekiştirildiği görülmektedir. Bu uygulamanın niçin ve nasıl yapıldığını açıklayıp “Sebil ve Güvercinler” şiirindeki anlamı pekiştirilmiş diğer kelimeyi gösteriniz.
- Cevap: Beyaz kelimesinin anlamını kuvvetlendirmek için kelime ilk ünlü harf dahil olmak üzere alınır ve m,p,r,s harflerinden uygun olanıyla birlikte kelimenin başına getirilir. Bu şekilde bembeyaz olur, pekiştirilir. Şiirde diğer pekiştirilmiş kelime “bomboş”tur.
Soru: b) Belirlediğiniz pekiştirilmiş kelimeyi cümlede kullanınız.
- Cevap: Yine bomboş sokaklarda yürüdüm.
Soru: 2) Ürkmeden su içsinler yavaşça susun, susun. Hatırlatır uzayan dem çekişleri, rüzgâr dizelerinde virgülün kullanım amaçlarını belirleyiniz.
- Cevap:
➢ “Ürkmeden su içsinler yavaşça susun, susun.” dizesinde anlama güç kazandırmak için tekrarlanan kelimeler arasına konmuştur.
➢ “Hatırlatır uzayan dem çekişleri, rüzgâr” dizesinde sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konmuştur.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 83
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025 |
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ