12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 104 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 104
METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Oktay Rifat “Vidalar” adlı şiirini diğer Garipçiler gibi ölçüsüz, uyaksız ve şairanelikten uzak bir biçimde oluşturmuştur. Yaşamak için çalışan insanları, çalışırken hangi araçları kullanmaları gerektiğini, ekonominin nasıl yürüdüğünü, zamanın her şeyi nasıl eskittiğini bilgece gözlemlemiş ve günlük konuşma diliyle bu şiirde anlatmıştır.
Oktay Rifat, “Vidalar” şiirini okuru şaşırtmayı seven diğer Garipçilerin tutumuyla bitirmiştir.
Oktay Rifat, şiirlerinde sıradan insanların günlük hayatlarını şaşırtıcı, alaysamalı bir üslupla ele alıp işlemiş; süsten, abartıdan, kelime oyunlarından uzak durmuştur. Bir dönem anlamca kapalı şiire yönelen sanatçı bazı şiirlerinde toplumsal meseleleri eleştirel bir üslupla ele almıştır.
Oktay Rifat’ın tema olarak toplumu ilgilendiren meselelere yönelmesi 1960’lı yıllardan sonra olmuştur.
Geniş kelime dağarcığı ile Türkçenin ses zenginliğini ustalıkla yansıttığı şiirler yazmış, bu şiirleri ile Türk şiirini en çok etkileyen sanatçılardan biri olmuştur.
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1) “Vidalar” adlı şiirin temasını belirleyiniz. Bu temanın “Garip” şiir anlayışıyla ilişkisini belirleyiniz.
- Cevap: Şiirin teması her şeyin zamanla değiştiği, eskidiği düşüncesidir.
Soru: 2a) “Vidalar” adlı şiirdeki söyleyicinin özelliklerini belirleyiniz.
Cevap: Şiirde söyleyici olayı dışarıdan seyreden bir gözlemcidir. Olayların ayrıntılarına dikkat eder, gerçekçidir. Okuyucuyu şaşırtmayı sever. Gündelik dili kullanır.
Soru: b) Söyleyici ile hitap edilen kişi veya varlık arasındaki ilişkiyi belirleyiniz.
- Cevap: Söyleyici, okuyucuda toplumun günlük yaşantısına, emeğe ve zamanın etkilerine dair bir etki bırakmak istiyor.
Soru: 3) “Garip” şiir anlayışının “Vidalar” şiirinde hangi yansımaları görülmektedir? Açıklayınız.
- Cevap: “Vidalar” şiirinde Garip akımının özellikleri ölçüsüz ve kafiyesiz bir biçimde yazılması, şairanelikten uzak yalın bir üslup kullanılması, günlük konuşma dilinin tercih edilmesi ve sıradan insanların yaşamlarının ele alınmasıyla görülür. Şiir, alaya alan ve şaşırtıcı bir üslupla yazılmıştır, bu da Garip akımının temel yaklaşımlarını yansıtır.
Soru: 4) Şiirdeki açık ve örtük iletileri belirleyiniz.
- Cevap:
Açık İletiler: İşçi, vidaları alarak tahtaları çakmak için çalışıyor. Ekonomi ve iş yaşamının zorlukları anlatılıyor.
Örtük İletiler: Hayatın geçici ve her şeyin eskidiği, zamanla her şeyin değiştiği mesajı veriliyor. Ayrıca, toplumdaki ekonomik ve sosyal adaletsizliklere dolaylı bir eleştiri bulunuyor.
Soru: 5) Oktay Rifat, bir işçinin bir çalışma gününü nasıl anlatmıştır? Bu anlatım gerçekçi midir? Değerlendiriniz.
- Cevap: Oktay Rifat, işçinin bir çalışma gününü boya yapmak, vida almak gibi sıradan, günlük işlerle tasvir ederek sade bir şekilde anlatmıştır. Bu anlatım oldukça gerçekçidir çünkü işçinin günlük yaşamı, çalışma koşulları ve ekonomik zorlukları abartısız bir dille ifade edilmiştir.
Soru: 6) Ama şu bulutlar, maviliğin içinde, yıllardan sonra da gelip geçecek göçük ya da yeni duvarların üstünden Bu dizelerde ifade edileni belirleyiniz.
- Cevap:
- Bu dizelerde, zamanın geçiciliği anlatılıyor. Bulutlar gibi bazı şeyler kalıcıdır ve yıllar geçse de yaşam devam eder ancak insan yapıları zamanla yok olabilir.
Soru: 7a) Şiirde ahengi sağlayan unsurları belirleyip aşağıdaki tabloda ilgili alana yazınız.
- Cevap:
→ Ölçü: Yok
→ Kafiye: Yok
→ Redif: Yok
→ Nakarat: Yok
→ Ses, kelime ve kelime grubu tekrarı: Yok
→ Ses akışı: Anlamla uyumlu bir ses akışı var.
Soru: b) Kullanılan ahenk unsurları ve içerik arasında bir ilişki var mıdır? Değerlendiriniz.
- Cevap: Şiirde anlamla uyumlu bir akış, söyleyiş tercih edilmiştir. Garip akımının günlük hayatı konu alan, sanatlı söyleyişten uzak şiiriyle bu ahenk unsurları ilişkilidir.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 104
12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-104-melis-yayinlari12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025 |
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ