12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 112 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 112
Soru: 1a) “Sevda Bir Ateş Buldu Sende…” adlı şiirin temasını bulup aşağıdaki ilgili alana yazınız.
- Cevap:
Tema: Şiirin teması yabancılaşmadır.
Soru: b) Bu şiirde birimler arasında anlam bütünlüğü olup olmadığını belirleyiniz.
- Cevap: Şiirde birimler arası bir anlam bütünlüğü yoktur. Şiirdeki çağa yabancılaşma düşüncesi şiirde de her bölümde ayrı bir düşüncenin anlatılması şeklinde ortaya çıkıyor.
Soru: 2) “Sevda Bir Ateş Buldu Sende…” şiirinde alışılmış söz diziminin terk edildiği dizeler vardır. Bunların şiire bir katkısı var mıdır? Örneklerle açıklayınız.
- Cevap: “Dirseklerini masaya koyuşundan belli / Gelip geçen bir günü bitirmek istemediğin / Sevda bir umut buldu sende.” dizesinde alışılmış söz dizimi terk edilmiştir. Bu dizilim şiirin farklı çağrışımlara açık yapısına katkı sunuyor.
Soru: 3) Bireysel bir konunun ele alınışı ve şiirin anlamca kapalı oluşuyla temanın bunalıma dönüşmesi arasında ne tür bir ilişki olabilir? Değerlendiriniz.
- Cevap: Anlamca kapalı ve imgelerle dolu bir anlatım, bireysel bunalımları daha derin ve soyut bir şekilde yansıtabilir.
Soru: 4) Metinde kullanılan imge ve edebî sanatları belirleyip bunların metnin anlamıyla ilişkisini belirleyiniz.
- Cevap:
“Sevdanın sende bir ateş bulması, sevdanın eğilip seni öpmesi, kapıyı çalanın unutulmuş bir sevda olması” şiirdeki bazı imgelerdir.
“Sevda bir ateş buldu sende, eğilip öptü seni, Unutulmuş bir sevdadır kapını çalan” dizelerinde ve “Ve işte bir dip balığı su boşluğunda / Çırparaktan yüzgeçlerini Hiç kimseye uymayan bir mevsim öneriyor.” kişileştirme yapılmıştır.
“Ve sevimsiz bir terlik gibi duran odan” dizesinde, “Sonra bir pencereden kendine / Ayışığı gibi vuran sen” dizelerinde teşbih (benzetme) yapılmıştır.
Soru: 5) “Sevda Bir Ateş Buldu Sende…” adlı şiirdeki ahenk unsurlarının, ritim ve ses akışının nasıl sağlandığını belirleyiniz.
- Cevap: Serbest şiir tarzında yazılan “Sevda Bir Ateş Buldu Sende…” şiirinde kelimelerin ses değerleriyle akış sağlanmış, söyleyiş güzelliği yakalanmak amaçlanmıştır.
Soru: 6) Metinde kullanılan uzak çağrışımları ve bunların kullanılma amacını belirleyiniz.
- Cevap: “Dirseklerini masaya koyuşundan belli / Gelip geçen bir günü bitirmek istemediğin / Sevda bir umut buldu sende.” “Ey bir yolcu listesinde bir ölüyü arayan / Artık kimse gözlerini bilmiyor.” “Ve işte bir dip balığı su boşluğunda / Çırparaktan yüzgeçlerini / Hiç kimseye uymayan bir mevsim öneriyor.” dizelerinde mantıksal açıklamalarla açıklaması zor olan uzak çağrışım kullanılmıştır. Bu çağrışımlar şiirin kapalı anlamını pekiştiriyor.
Soru: 7) Hiç kimseye uymayan bir mevsim sözüyle ifade edilmek isteneni belirleyiniz.
- Cevap: Yaşanılan zamanın insan doğasına uygun olmadığı ve insanların hepsinin çağa yabancılaşma yaşadığı anlatılmış.
Soru: 8) “Sevda Bir Ateş Buldu Sende…” şiirinde İkinci Yeni şiir akımının hangi yansımaları görülmektedir? Belirleyip ilgili alana yazınız...
.Cevap:
“Sevda Bir Ateş Buldu Sende…” Şiirinde İkinci Yeni Yansımaları: Şiir, soyut ve kapalı bir dil kullanır, bireyin içsel duygularını ve yalnızlığını öne çıkarır. İmgelerle dolu anlatımı, düşsel ögeleri ve Garip akımının aksine dilin sınırlarını zorlayan üslubu, İkinci Yeni’nin özelliklerini yansıtır. Ayrıca, şiirdeki mutsuzluk teması ve varoluşsal bunalımlar, Edip Cansever’in varoluşçuluk felsefesini gösterir.
Soru: 9) “Sevda Bir Ateş Buldu Sende…” şiirinde sürrealizm ve egzistansiyalizm akımlarının etkileri görülmekte midir? Değerlendiriniz.
- Cevap: Evet, “Sevda Bir Ateş Buldu Sende…” şiirinde sürrealizm ve egzistansiyalizm etkileri görülür. Şiir sürrealist bir şekilde gerçeküstü imgeler kullanarak bilinçaltını yansıtır ve egzistansiyalizmin etkisiyle bireyin yalnızlığını ve içsel bunalımlarını işler. Bu, şiirin hem bilinçaltı dünyasına hem de varoluşsal düşüncelere yönelmesini sağlar.
Soru: 10) Anlatıcının ruh hâli “Sevda Bir Ateş Buldu Sende…” şiirine nasıl yansımıştır? Şiirden örnek dizeler göstererek değerlendiriniz.
- Cevap: Anlatıcının ruh hâli şiire karamsar ve bunalımlı bir hava katmıştır. Örneğin “Artık kimse denizi bilmiyor” ve “Kimse artık bir şey giymek istemiyor” dizelerinde anlatıcının yalnızlık ve umutsuzluk hissettiği anlaşılır. Ayrıca “Ve işte bir dip balığı su boşluğunda / Çırparaktan yüzgeçlerini” dizesi, anlatıcının bunalımlı ve çaresiz durumunu betimler.
Soru: 11) İkinci Yeni şiir anlayışının temsilcilerini ve eserlerini sıralayınız.
- Cevap:
İkinci Yeni şiir anlayışının temsilcileri
- İkinci Yeni akımının temsilcilerinden bazı şairler ve eserleri:
- Edip Cansever – Yerçekimli Karanfil
- Cemal Süreya – Üvercinka
- İlhan Berk – Galile Denizi
- Turgut Uyar – Dünyanın En Güzel Arabistanı
- Sezai Karakoç – Körfez
- Kemal Özer – Gül Yordamı
- Ülkü Tamer – Soğuk Otların Altında
- Ece Ayhan – Kınar Hanımın Denizleri
- Oktay Rifat – Perçemli Sokak
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025 |
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ