sponsorlu reklam Admatic -sponsor

12.Sınıf Edebiyat Kitabı Cevapları Sayfa 130 Melis Yayıncılık 2024-2025

 12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,


derskonum.com'un  ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.

 

Derskonum.com ailesi,  olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..


 Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 130     üzerine bir paylaşım yapacağız. 

 

İyi çalışmalar..

doğru konumderskonum

 

destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız

 

CEVAPLAR AŞAĞIDA

 

Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.

 

İyi çalışmalar..

doğru konum= derskonum

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 130

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Okuduğunuz şiir mistik, metafizik anlayışın 1980 kuşağı şairlerinden olan Hüseyin Atlansoy’a aittir. Atlansoy “Gül” şiirinde islami duyarlılığı ön planda tutmuş, bireyi ve bireyin iç yolculuğunu tema olarak işlemiştir.
Metinler arasılık, metinlerin anlamının başka metinler tarafından şekillendirilmesidir. Metinler ara- sılıkta bir sanatçı, başka bir sanatçının bir metninden bazı unsurları ödünç alabilir veya dönüştürebilir. Bu, günümüz edebiyatında sık kullanılan bir yöntemdir. Metinler arasılıkta sanatçının etkileşim içinde olduğu metinler okur çabasıyla ortaya konur. Bu da nitelikli bir okur kitlesini gerektirir. Hüseyin Atlansoy’un “Gül” adlı şiirinde Fuzûlî’nin “Su Kasidesi” adlı eserinden yansımaların bulunması, modern Türk şiiri için bir zenginlik olarak görülmelidir.

“Gül” şiirinde söyleyici olan “ben”, Fuzûlî gibi aşk acısı çekmekten mutlu görünmektedir.

Soyut bir anlatımın egemen olduğu şiirde ses ve kelime tekrarlarından yararlanılmış, söz sanatları kullanılmıştır.

1980 kuşağı içinde yer alan şairlerin büyük bir çoğunluğu şiirde biçim ve anlam bütünlüğünün sağlanması gerektiği inancındadır. Hüseyin Atlansoy, izleyicisi olduğu Sezai Karakoç şiir çizgisinin ikinci Yeni tarzındaki imgeli, yoğun, kapalı ve çok anlamlı okumalara açık şiir dilini kullanmıştır.

Soru: 1) “Nâr” kelimesinin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi TDK Türkçe Sözlük’ten ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.

Cevap:

“Nâr” tahminim: Ateş

“Nâr” TDK karşılığı: Ateş

Soru: 2) “Gül” şiirinin temasını belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.

  • Cevap:

Tema: Bireyin iç yolculuğu ve gül üzerinden peygamber sevgisi

Soru: 3) Şiirde söyleyicinin dilekleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Söyleyici, bir gül açılmasını ve bu gülün sevgilinin şefaatiyle gerçekleşmesini dile getiriyor. Ayrıca, acı çekmeye istekli olduğunu belirtiyor; bu da aşkın bir parçası olarak görüyor.

Soru: 4) bir gül açılsın sevgilinin şefaati dileğince dizelerindeki sevgili kimdir? Düşüncelerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Buradaki sevgili, genel olarak Hz. Muhammed’dir. İslami duyarlılık içinde sevgi ve şefaatin sembolü olarak kullanılmıştır.

Soru: 5) Söyleyici “Gül” şiirinde acı çekmekte ve bu acının devam etmesini istemektedir. Bu yaklaşım hangi düşünce sistemi ile ilişkilendirilebilir? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Bu yaklaşım, tasavvuf düşüncesi ile ilişkilendirilebilir. Tasavvufta aşk ve acı birbirinin ayrılmaz parçaları olarak görülür; acı çekmek, derin bir sevginin ve bağlılığın göstergesi sayılır.

Soru: 6) “Gül” şiirindeki açık ve örtük iletileri; şiirle ilgili tespit, eleştiri ve beğeninizi metne dayandırıp gerekçelendirerek şiiri yorumlayınız.

  • Cevap: Şiirde, açık iletide doğrudan aşk ve acı ön planda, örtük iletide ise derin bir içsel yolculuk ve mistik bir arayış var. “Yetmiş bir diken” ifadesi, aşkın zorluklarını simgeliyor. Beğenim imgelerin derinliği ve ses tekrarlarının ritmik yapısında. Bu unsurlar, okuyucunun duygu yoğunluğunu hissetmesini sağlıyor.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 130


12.sinif-edebiyat-ders-kitabi-cevaplari-sayfa-130-melis-yayinlari

KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025


KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski

sponsor reklamı

SPONSOR REKLAMI

derskonumesnk