12.SINIF EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI MELİS YAYINCILIK, 12. Sınıf EDEBİYAT KİTAP CEVAPLARI, 12.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI KİTAP CEVAPLARI, KİTAP CEVAPLARI, 2024, 2025, 2026,
derskonum.com'un ,değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
Derskonum.com ailesi, olarak her dönem olduğu gibi yeni dönemde de sizler için kitap cevapları, konu anlatımı, pdf ders notları ile her zaman yanınızdayız..
Bu sayfamızda siz değerli takipçilerimiz için 12.SINIF Türk Dili ve Edebiyatı Kitap Cevapları MELİS Yayıncılık Sayfa 93 üzerine bir paylaşım yapacağız.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
destek olmak için lütfen LİNK paylaşınız
CEVAPLAR AŞAĞIDA
Sizde eğer bize ve tüm eğitim camiasına yardımcı olmak adına hazırladığınız yazılıları-notları-soruları-videoları paylaşmak isterseniz mail adresinden bize ulaşabilirsiniz.
İyi çalışmalar..
doğru konum= derskonum
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 93
ŞAİRİN BİYOGRAFİSİ Attilâ İLHAN (1925-2005)
Menemen’de doğdu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki öğrenimini yarıda bırakarak Paris’e gitti. Adını “Cebberoğlu Mehemmed” şiiri ile duyurdu.
1950’li yıllarda Mavi Hareketi içinde yer aldı. “Maviciler” olarak tanınan ve şiirde toplumsallığı önemseyen bu edebî çevre, adını 1952-1956 yılları arasında 32 sayı çıkarılabilen “Mavi” dergisinden almıştır.
Bu topluluğun öncülerinden olan Attilâ İlhan Garipçiler’i şiirden imgeyi kovdukları ve toplumsal boyuttan yoksun oldukları; İkinci Yeni’yi de toplumsal gerçeklerden soyutlanmış ve yabancılaşmış bir imge anlayışına sahip oldukları için eleştirmiştir.
Gazetecilik, sinema eleştirmenliği, senaryo yazarlığı, genel yayın müdürlüğü yaptı.
Attilâ İlhan, şiirlerinde yeni bir ses düzeni oluşturarak kendine özgü bir duyarlık geliştirdi. Batı şiirini çok iyi bilen şair, şiirlerinde içselleştirdiği divan şiirinden ve şarkılardan yararlandı. Gücünü, imgelerden çok duygu ve düşüncelerindeki coşkudan ve öyküleme tekniğindeki başarısından alan toplumsal konulu şiirler yazdı.
Toplumsal ve bireysel konulu şiirlerini destansı bir dil ve anlatımla işledi.
Romanlarında serüven ve gerilim yanında toplumsal ve bireysel sorunlar da göze çarpar. Şiirlerinde film kurgusunu andıran olaylar, konuşmalar, betimlemeler ve çözümlemeleri derinleştirmeden vermeyi başarabilmiştir.
Aldığı ödüller: 1974’te Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü
2016 yılından beri anısını yaşatmak için Attilâ İlhan şiir ve roman ödülleri verilmektedir.
Eserlerinden bazıları
Şiir: “Duvar”, “Sisler Bulvarı”, “Yağmur Kaçağı”, “Ben Sana Mecburum”, “Bela Çiçeği”, “Elde Var Hüzün”, “Kimi Sevsem Sensin”.
Roman: “Sokaktaki Adam”, “Kurtlar Sofrası”, “Sırtlan Payı”, “Dersaadet’te Sabah Ezanları”. Deneme-Anı-Eleştiri: “Hangi Batı”, “Batı’nın Deli Gömleği”, “II. Yeni Savaşı”, “Hangi Küreselleşme”.
Senaryo: “Yalnızlar Rıhtımı”, “Ver Elini İstanbul”, “Şoför Nebahat”, “Kartallar Yüksek Uçar”, “O Sarışın Kurt”
DİL BİLGİSİ
Soru: 1a) Bir bilim, sanat, spor, meslek dalıyla veya bir konu ile ilgili özel ve belirli bir kavramı karşılayan kelimelere “terim” denir. “demir kuşaklı halkımız” şiirinden terim anlamlı kelimeler bulup gösteriniz.
- Cevap: “çuvaldız, meşin, örs, çifte su” gibi kelimeler terim anlamlıdır.
Soru: b) Bulduğunuz bu terimleri birer cümlede kullanınız.
- Cevap:
çuvaldız: Derileri çuvaldızla dikmek daha zor oluyordu.
meşin: Demirci meşinden yaptığı önlüğü giyiyordu.
örs: Ateşte erittiği demiri örste dövüyor.
çifte su: Çeliğe çifte su vermeyi ihmal etmedi.
Soru: 2a) Şiirde geçen “sahife” ve “Sıvas” kelimelerinin doğru yazılışlarını öğreniniz.
- Cevap: Sahife kelimesi sayfa, Sıvas kelimesi Sivas şeklinde yazılır.
Soru: b) Şiirde sadece kesme işareti kullanılmıştır. “demir kuşaklı halkımız” şiirinde bu işaretin hangi amaçlarla kullanıldığını belirleyiniz.
- Cevap: Özel isimlere gelen durum eklerini ayırmak için kesme işareti kullanılır.
Soru: c) Büyük harf ve kesme işareti hariç, noktalama işaretlerinin kullanılmamasının şiire etkileri nelerdir? Belirleyiniz
Cevap: Noktalama işaretleri kullanılmaması bazı anlam karışıklıklarına neden olabilir. Cümlede verilen duygunun tam olarak yansıtılmamasına neden olabilir.
SIRA SİZDE
Soru: 1) Attilâ İlhan’ın “demir kuşaklı halkımız” adlı şiiri ile Nâzım Hikmet’in “Türk Köylüsü” adlı şiirini edebî, felsefi, estetik anlayış yönünden karşılaştırarak benzerlik ve farklılıklarını belirleyip ifade ediniz.
- Cevap: Attilâ İlhan’ın “Demir Kuşaklı Halkımız” şiiri, serbest ölçü ve ses tekrarlarıyla halkın emeğini ve zorluklarını anlatır. Nâzım Hikmet’in “Türk Köylüsü” şiiri ise serbest verse ve açık bir dille köylü yaşamını idealize eder. İlhan, daha geleneksel bir yaklaşım benimserken, Hikmet daha sosyalist bir bakış açısıyla köylülerin yaşamını yüceltir.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 93
12.Sınıf Edebiyat Ders Kitabı Cevapları Melis Yayıncılık 2024-2025 |
KİTABIN TÜM CEVAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ