derskonum.com'un değerli akademisyen-öğretmen-öğrenci-edebiyat sever takipçileri.
doğru konum= derskonum
3.TEMA : ANLAMIN YAPI TAŞLARI (HİKAYE) BİLGİ NOTLARI
PDF İÇERİĞİ
1-Hikaye Nedir?
2-Hikaye Yapı Unsurları
3-Hikaye Planı
4-Hikaye Türünün Özellikleri
5-Hikaye Türleri
6-Hikaye Türü Tarihi Gelişimi
7-Hikaye -Roman Karşılaştırması
8- Edebi metin, şiir Nedir?-Genel Özellikleri
9- Şiirin Yapısı
10-Şiirin Ahenk Unsurları
1-Hikaye Nedir?
TANIM: Yaşanmış veya yaşanması mümkün olan olayların okuyucuya haz verecek şekilde anlatıldığı kısa edebî yazılara "hikâye (öykü) denir.
Hikâye, insan yaşamının bir bölümünü, yer ve zaman kavramına bağlayarak ele alır. Hikâyede olay ya da durum söz konusudur.
2-Hikâyenin Öğeleri/Yapı Unsurları
d. Kişi/Şahıs: Hikâyede anlatılan olayları veya durumları yaşayan kahramanlardır.Hikâyede az kişi vardır. Bu kişiler "tip" olarak karşımıza çıkar ve ayrıntılı bir şekilde tanıtılmaz. Hikâyede kişiler sadece olayla ilgili "çalışkanlık, titizlik, korkaklık, tembellik" gibi tek yönleriyle anlatılır. Kişiler veya tipler, belli bir olay içinde gösterilir. Bu tiplerin de çoğu zaman sadece belli özellikleri yansıtılır.
Yardımcı Unsurlar
I. Hâkim/İlahi/Tanrısal bakış açısı:Yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak olan her şeyi bilir, görür ve duyar. Kahramanların gönlü veya kafasından geçenleri okumaya kadar uzanır.
II. Kahraman Bakış Açısı:Olayları yaşayan ve anlatan aynı kişidir.Brinci tekil kişi ağzından ifade edilir.
III. Müşahit/Gözlemci Bakış Açısı
İtibarı dünyada olup bitenleri, sadece müşahede etmekle yetinir. İkinci aşamada da gözlemlerini adeta bir kamera tarafsızlığı ile okuyucuya nakleder. Bir “yansıtıcı” konumundadır.
Ø Edebi Metin:
Yazar ya da şairin, dış dünyadaki gerçekliği kendi zihin süzgecinden geçirerek sözlü veya yazılı şekilde estetik ifadesidir.
Öğretici Metin:
Bir bilgiyi paylaşmak, bir konuya açıklık getirmek, topluma herhangi bir alanda ispatlanmış bulguları paylaşmak amacıyla yazılan metinlerdir.
Edebi/Sanatsal Metin ile Öğretici Metin Yapısı
Edebi/Sanatsal Metin (Şiir) | Öğretici Metin Yapısı |
*Belli birimlerle yazılır. *Nazım birimi mevcuttur. (beyit-bent-dörtlük-mısra) *Olay çevresinde oluşan metinlerde(hikaye-masal-roman vs) serim, düğüm, çözüm bölümleri vardır. | *Düz yazı şeklindedir. *Birimler paragraflardır.
|